Konu
:
Türkiye’De Hayvancılık - Türkiye’De Hayvancılık Nasıldır?
Yalnız Mesajı Göster
Türkiye’De Hayvancılık - Türkiye’De Hayvancılık Nasıldır?
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Türkiye’De Hayvancılık - Türkiye’De Hayvancılık Nasıldır?
Türkiye’de Hayvancılık - Türkiye’de Hayvancılık Nasıldır?
Ekonomik değeri olan hayvanların üreti*lip beslenmesi ve pazarlanması işlerine hayvancılık denir
Hayvancılık özellikle yüksek ve engebeli yerlerde ekime dikime elverişli olmayan bölgeler*de halkın yaşayışında birinci derecede rol oynar
Türkiye geniş çayır ve meralarıyla hay*van yetiştirilmesine elverişli bir ülkedir
Hayvan sayısı bakımından önemli bir zenginliğe sahiptir
Dünyada 9
Orta Doğu’da ve Avrupa’da 1
sırada yer alır
Ülkemizde hayvancılık faaliyetleri mera hayvancılığı ve ahır hayvancılığı olarak ikiye ayrı*lır
Mera hayvancılığı doğa koşullarına bağlı ola*rak yapılan hayvancılıktır
Et ve süt verimi düşük*tür
En çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde yapılmak*tadır
Ahır hayvancılığı yıl boyunca hayvanların ahırlarında beslenmesidir
En çok Marmara Böl*gesi’nde yapılmaktadır
Ahır hayvancılığı daha çok sığır yetiştirilmesinde uygulanmaktadır
Manda sığır deve at eşek gibi hayvan*lar büyükbaş hayvanlardır
Ülkemizde en çok sı*ğır yetiştirilir
Küçükbaş hayvancılık Türkiye’de en çok yapılan hayvancılıktır
Bu gruba giren hayvanlar koyun kıl keçisi ve tiftik keçisidir
Tavuk horoz hindi kaz ördek gibi hay*vanlara kümes hayvanları denir
En çok Güney Marmara Ege Bölgesi Orta ve Batı Karadeniz bölümlerinde yetiştirilir
İpek böceği doğal ipek elde etmek için yetiştirilen ve dut yaprağı ile beslenen bir hayvan*dır
Türkiye’de Bursa Denizli Elazığ Ankara An*talya Amasra ve Diyarbakır’da ipek böcekçiliği yapılmaktadır
Bal ve balmumu elde etmek için arı bes*lenme faaliyetine arıcılık denir
Türkiye’nin iklimi bitki örtüsünün çeşitliliği üstün nitelikli arı türleriy*le arıcılığa elverişlidir
Türkiye’nin her bölgesinde arıcılık yapılır
Yurdumuzun üç tarafı denizlerle çevrili ol*masına rağmen balıkçılık yeteri kadar gelişme*miştir
Türkiye’de tutulan balığın denizlerimize göre dağılımı şöyledir; Karadeniz %85 Marmara Denizi %10 Ege Denizi %3 Akdeniz %2‘dir
Akarsu ve göllerimizin olduğu yerlerde ise tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır
Türkiye’de balıkçılığın yeterince gelişmemesinin başlıca nedenleri:
Balıkçılığın daha çok kıyı balıkçılığı olarak yapılması açık deniz balıkçılığının yaygın olarak yapılmaması
Modern tekne ve yöntemlerle balıkçılığın yapılmaması
Halkın balık tüketimi konusunda yeterli bilince sahip olamaması
Kaçak usulsüz ve aşırı avlanmaların yaygın olması
Son yıllarda su kirliliğinin artması
Su ürünlerinin işleneceği sanayi tesislerinin yetersiz olması
Su ürünlerinin saklanabileceği soğuk hava depolarının yetersiz olması
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin Gerekli Koşullar
Türkiye hayvancılığın gelişmesi için önemli bir potansiyele sahiptir
Bu potansiyelin değerlendirilmesi için aşağıdaki koşulların uygulanması gerekir
Çayır ve mera hayvancılığı yerine besi ve ahır hayvancılığının yaygınlaştırılması
Yem üretiminin artırılması
Hayvan soylarının iyileştirilmesi (ıslahı)
Otlakların ıslah edilmesi ve korunması aşırı ve erken otlatmanın engellenmesi
Süt dana ve süt kuzu ile doğurgan hayvanların erken kesiminin önlenmesi
Hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi
Üreticilere yönelik hayvancılık eğitiminin yaygınlaştırılması
Hayvan üreticilerine teşvik kredilerinin sağlanması
Üreticilerinin pazarlama olanaklarının geliştirilmesi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul