08-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ülkemizin Kaynakları
6 sınıf sosyal bilgiler dersleri - sosyal bilgiler ünite dersleri - tarımı etkileyen faktörler nelerdir - sanayi bitkileri
Tarımı Destekleyen Kurum ve Kuruluşlar:
1- Tarım Işletmeleri Genel Müdürlüğü: Bitki ve hayvan üretimini artırmaya, ürünleri çeşitlendirmeye ve kaliteyi yükseltmek için uğraşır
2- Tarım Kredi Kooperatifi: Üreticinin ürünlerini değerlendirmesini sağlar Onlara destek sağlar
3- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO): Özellikle tahıl ürünlerin alım ve satışını yapar Ürünlerin stoklanmasını ve korunması sağlar
4- Ziraat Bankası: Üreticiye kredi vererek destekler
5- Devlet Su Işleri (DSI): Kurduğu bent, göl, baraj ve kanallarla sulamaya destek sağlar
Türkiye'de Tarımı Etkileyen faktörler:
1-Iklim:Tarım ürünlerinin yetişmesi için ihtiyaç duydukları sıcaklık ve yağış farklıdır Akdeniz ve Ege'de sıcaklık fazla olduğu için yılda 2 ürün alınabilir Kışın sıcaklık 0'ın altına düşmediğinden en çok seracılık bu bölgelerde yapılır Yağış azaldıkça yetiştirilen ürün çeşidi azalır Nadasa bırakılan alan artar,verim azalır
2-Yerşekilleri:Yükseklik arttıkça ısı düşer Bazı ürünler yetişmez Türkiye'de yükselti batıdan doğuya arttığından bir ürün önce Ege ve Akdeniz'de en son Doğu Anadolu'da olgunlaşır
3-Deniz Etkisi:Ülkemizde sıcaklık ve nem isteyen ürünler(Çay,turunçgil) kıyıda,soğuğa dayanıklı,az nem isteyen ürünler (Tahıl,şekerpancarı vs )iç kesimlerde yetişir
4-Toprak:Toprağın cinsi önemlidir Mesela çay yıkanmış toprak ister
5-Kullanılan Yöntemler:Modern tarım(Gübre,makine,tohum,ilaç vs ),sulama verimi artırır
Tarım Ürünlerimiz:
1-Buğday: Ilkbaharda yağış yazın kuraklık ister En çok Iç Anadolu'da yetiştirilir Karadeniz'de yaz yağışları,Doğu Anadolu'nun bazı yerlerinde ise yükselti nedeniyle yetiştirilemez
2-Arpa: Soğuğa daha dayanıklıdır En çok Iç Anadolu'da yetiştirilir
3-Mısır: Yağışın fazla olduğu yada sulamanın yapıldığı yerlerde yetiştirilir En fazla Akdeniz ve Karadeniz'de yetiştirilir Karadeniz'de buğdayın yerini almıştır
4-Pirinç: Sivrisinek nedeniyle yerleşim yerleri dışında devlet kontrolünde yetiştirilir En çok Marmara'da yetiştirilir
Sanayi Bitkileri
1-Pamuk: Yetişme döneminde yağış hasat döneminde kuraklık ister GAP ile Güneydoğu Anadolu 1 sıraya yükselmiştir
2-Tütün: En çok Ege!de yetiştirilir
3-Ayçiçeği: En fazla Marmara'da yetiştirilir
4-Zeytin: Akdeniz iklim bitkisidir En fazla Ege'de yetiştirilir
5-Şekerpancarı: En çok Iç Anadolu'da yetiştirilir
6-Çay: Yalnızca Doğu Karadeniz'de yetiştirilir
7-Haşhaş: Uyuşturucu yapımında kullanıldığı için devlet kontrolünde yetiştirilir
Baklagiller: Nohut,yeşil mercimek ve fasülye Iç Anadolu'da,Kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilir
Meyve:
1-Üzüm: Ege
2-Incir: Ege
3-Fındık: Orta Karadeniz
4-Turunçgil: Akdeniz
5-Muz : Akdeniz
6-Kayısı: Doğu Anadolu(Malatya)
*Türkiye incir,kayısı ve fındıkta dünya 1 dir
Hayvancılık
Türkiye'de Hayvancılığın Sorunları
1-Otlak ve meraların azalması
2-Hayvan türlerinin veriminin düşük olması
3-Erken kuzu kesimi
4-Besi hayvancılığının gelişmemesi
5-Çiftcilerin sermaye sorunu
6-Çiftci eğitimi
7-Hastalıklar
alıntı
|
|
|