Konu
:
Saba Melikesi Belkıs İslam'a Göre
Yalnız Mesajı Göster
08-20-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İslam'a göre
Saba Melikesi'nden Kur'an'da Neml Sûresi 22 - 44
ayetlerde bahsedilir
Kur'an'da melikenin ismi geçmez ama Arap kaynaklarında "Belkıs" olarak adlandırılır
Kuran'daki öyküsü Eski Ahit'tekine oldukça benzerdir
Hüdhüd kuşu, hayvanlarla konuşabilen Süleyman Peygamber'e Saba adlı bir ülkeye gittiğini ve oradaki halkın güneşe taptıklarını söyler
Süleyman melikeye kendisine itaat etmeye davet eden bir mektup gönderir
Melike adamlarına danışır
Onlar "Biz güçlü kuvvetli kimseleriz, zorlu savaş erbabıyız; buyruk ise senindir, artık ne buyuracağını sen düşün" derler
Melike, elçileriyle Süleyman'a hediyeler gönderir
Süleyman hediyeleri önemsemez ve Allah'ın kendisine çok daha iyilerini bahşettiğini söyler
Cinlerden biri gidip melikenin tahtını getirebileceğini belirtir
Süleyman'ın bilgili adamlarından biri de "Gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm" der
Bu zatın, Süleyman'ın veziri Ã?saf bin Berhiya veya Hızır olduğu rivayet edilir
Kimin getirdiği belirtilmez
Melike gelince onun krallığının da Süleyman'ınki gibi olup olmadığı sorulur
Melike aynı olduğunu söyler
Daha sonra Süleyman'ın camdan köşküne girince zemini su sanarak eteklerini toplar
Süleyman onun su değil billur olduğunu belirtir
Rivayete göre Süleyman Peygamber bilgisine çok güvenen melikeyi şaşırtmak için camdan zeminin altından su akıtmış ve içine balıklar koymuştur
Bunu yapmaktaki amacı melikenin bilgisini zorlamak ve onu ilahi irşadı kabule hazırlamaktır
Melike "Rabbim! Ben gerçekten kendime yazık etmişim
Süleyman'la beraber alemlerin Rabbi olan Allah'a teslim oldum" der ve İbrahim geleneğinden gelen tek tanrılılığı kabul eder
Bazı efsanelerde Belkıs'ın kocasının Yasir Yan'am olduğu, Belkıs'ın güneşin kız kardeşi olduğu ve babasının annesini kurtaran El Hadhad isminde bir cin olduğu söylenir
Kaynak : Wikipedia
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul