08-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zencefil, İngwer, Zingiber Officinale Roscoe
Zencefil, Ingwer, Zingiber officinale ROSCOE Familyası: Zencefilgillerden, Ingwergewâchse, Zingiberaceae
Drugları: Zencefil kökü; Zingiberis rhizoma
Zencefil esansı; Zingiberis aetheroleum
Zencefil kökünden çay, esans, tentür ve natürel ilaç yapılır
Giriş: Zencefilin asıl vatanı Hindistan olup buradan diğer ülkelere yayılmıştır Günümüzde Jamaika, Çin ve Hint zencefili diye anılan çeşitli türleri vardır ve bunlardan en kalitelisi Jamaika zencefilidir Mendoza Doğu Hindistan’dan Amerika’ya 1547 yılında getirmiş ve bu tarihten itibaren burada yetiştirilmeye başlanmıştır Tarihte baharat olarak kullanılan zencefil pasta, **** ve şarap yapımında kullanılmış, çorba ve etli yemeklere katılmıştır Zingiber kelimesi Hintçe singovera (boynuz gibi) kelimesinde türemiştir
Botanik: Zencefil 1-2m boyunda çok yıllık bitki olup tropik ülkelerde yetişir Kökleri yumru gibi birbirine bağlı, yatsı, boynuz gibi ve etlimsi olup bu köklerle çevresine yayılır Oval şekilde kenarları bütün fakat hafif dalgalı, koyu yeşil renklidir Yaprak bir gövdeye sarılan boru şeklindeki kısım, bir de gövdeye oturmuş olan iki kısımdan oluşur Yapraklı sürgünler 1-2m boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20cm boyundadır Çiçek koçanı 4-6cm büyüklüğünde olup üzeri sıra sıra kiremitlerle dizilmiş gibidir Bu kiremit şeklindeki esmerimsi yaprakların altından çıkan çiçek sapları üzerinde çiçekleri bulunur
Yetiştirilmesi: Tropik ülkelerde yetiştirilen bitki Türkiye’nin sıcak bölgelerinde yazın dışarıda kışın içerde yetiştirilebilir
Hasat zamanı: Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur
|
|
|