Prof. Dr. Sinsi
|
Turizm İle İlgili Herşey
p
Pansiyon Tahakkuk Cetveli
Günlük pansiyon haılatını belirlenmesi amacıyla kullanılan ve hangi odalarda konaklayan müşterilere yiyecek (pansiyon) verileceği ve bunun kahvaltı, öğle ve/veya akşam yemeği şeklinde dağıtımını gösteren ve hergün için ön büro tarafından düzenlenen bir cetveldir
Paket tur
Paket turların süresi en az 6 geceleme olmak üzere en çok bir ay olabilir Ancak bu kuralın değişik türde düzenlenen paket turlar açısından dört ayrı istisnası vardır:
a) Avrupa ile kuzey Atlantik bölgesi arasında düzenlenen bir paket turda süre en az 14 gündür (Kuzay Atlantik Bölgesi: Alaska, Kanada ve ABD (Miami hariç)'yi kapsamaktadır
b) Hafta sonu gezileri için düzenlenen paket turların süresi en az 1 en çok 5 gece yatıyı öngörür Bu tür bir gezi en erken Perşembe günü saat 22:00'de başlayıp en geç Salı günü 08:00'de bitmelidir
c) Özel gösteriler için düzenlenen turlarda süre tıpkı hafta sonu gezileri gibi en az bir, en çok 5 gece yatıyı gerektirmektedir Sadece Avruoa için geçerli olan bu tür düzenlemelere "Cannes Film Festivali", "ITB Berlin, Uluslararası Berlin Turizm Boorsası", "Avrupa Futbol Şampiyonası" örnek gösterilebilir
d) Charter uçuşları ile düzenlenen Herhangi bir süre sınırlaması yoktur
Pasan müşteri
Valk in passenger
Otele rezervasyonsoz gelen müşteri
Pazarlama deneyi
Test marketing
Pazarın bölümlendirilmesi
Segmentation
Pazarın bölümlendirilmesi, toplam pazarın farklı özelliklere sahip alt kısımlara ayrılamsı anlamına gelir Farklı turizm ürünlerinin varlığı bunlara ayrı ayrı yönelecek mevcut veya potansiyel talebin ayrı ayrı belirlenmesini, diğer bir ifadeyle pazarın bölümlendirilmesini gerektirir
PCO
Profesyonel kongre düzenleyicisi
Professional congress organizer
PERT
Project Evaluation and Rewiev Technique
PR
(Bkz Halkla ilişkiler)
Proje geliştirme
Project evaluation
Promosyon
(Bkz Tutundurma)
p m
ing: post meridien, fra: après midi, alm: nachmittags
12 saat zaman dilimi uygulanan ülkelerde öğleden sonrasını ifade eden kısaltma
Pasaport
ing: passport, fra: passeport alm: Reisepaß, m
bir ülkenin, uyrukluğunu kanıtlamak üzere yurttaşlarına verdiği, dolayısıyla ülkeden çıkmasına veya ülkeye yeniden girmesine izin veren ve kimliği ispata yarayan belge
Pasavan
ing: safe-conduct pass, fra: passavant alm: Passierschein, m
devlet sınırı dışında bahçe, bağ ve tarlası bulunan kişilerin serbestçe girip çıkmaları için düzenlenen belge
pasta şefi
ing: pastry chef, fra: chef de pâtissier alm: Konditorchef, m
pasta ve tatlıların hazırlanmasında uzmanlaşmış mutfak elemanı
patent hakkı
ing: patent right, fra: brevet alm: Patentrecht, n
bir şeyin üretim izni
Piknik
ing: picnic, fra: pique-nique alm: Picknick, n
yemekli kır partisi
pilot bölge
ing: pilot region, fra: région pilote alm: Pilotgebiet, n
herhangi bir politikayı veya metodu özel ve sınırlı bir denemeye tabi tutmak amacıyla seçilen bölge
Pist
ing: runway, fra: piste alm: Flugpiste, f
uçakların iniş ve kalkış yapmalarına, park yerlerine gidip gelmelerine yarayan şerit
piyasa ekonomisi
ing: market economy, fra: économie de marché alm: Marktwirtschaft, f
turistik ürün ve hizmetlerin satıcılara arzı ile bunları satın almak isteyenlerin taleplerinin karşılaşması ve fiyatların oluşumu
Plaj
ing: beach, fra: plage alm: Strand, m
yüzmeye ve güneşlenmeye uygun deniz, göl ve nehir kıyılarındaki tesisli kumsal
Plânlama
ing: planning, fra: planification alm: Plannung, f
belli bir hedefe ulaşmak için aşılan yöntemler sistemi
Planör
ing: glider, fra: planeur alm: Segelflugzeug, n
hava akımlarından yararlanarak uçurulan, uçağa benzer, hafif, motorsuz hava taşıtı
Podyum
ing: podium, fra: podium alm: Podium, n
genellikle atletizm yarışmalarında derece alan atletlerin veya giysileri sergilemek için mankenlerin çıktıkları merdivenli, yüksekçe yer
pompaj istasyonu
ing: pumping station, fra: station de pompage alm: Pumpstation, f
genellikle bir toplama haznesi, bir ya da birçok pompalama birimi bulunan duru ya da kirli suları basma donanımı
porsiyon kontrolü
ing: portion control, fra: contrôle de portions alm: Portionenkontrolle, f
yiyecek-içecek işletmelerinde müşterilere sunulan yemeklerde fiyat kontrolünü ve miktar eşitliği sağlamak üzere takip edilen usul
potansiyel Pazar
ing: potantial market, fra: marché potentiel alm: potentieller Markt , m
mevcudiyetini ve gücünü kanıtlamış pazar
potansiyel talep
ing: potential demand, fra: demande potentille alm: potentielle Nachfrage, f
mevcut olan satın alma gücü
potansiyel turist
ing: potential tourist, fra: touriste potentiel alm: Potentialtourist, m
bir ülke ya da yöreye seyahat etmeye karar vermiş ya da kısa dönemde edebileceği varsayılan tüketici kesimi
prestij kitabı
ing: lure book, fra: ouvrage de prestige alm: Luxuswerbeband, n
turistleri belli bir bölge veya ülkeye çekmek amacıyla çıkarılan çok yapraklı tanıtıcı yayın
Prodüktivite
ing: productivity, fra: productivité alm: Produktivität, f
girdi ve çıktılar arasındaki oranın, verimliliğin ölçümü
profesyonel firma
ing: professional firm, fra: firme professionnelle alm: professionelle Firma, f
çalışmalarını para karşılığı, meslek ya da temel uğraşı konusu olarak yapan firma
profesyonel hizmet
ing: professional service, fra: service professionnel alm: professioneller Dienst , m
bir meslek ve uğraş kolu olarak kazanç elde etmek amacı ile yapılan hizmet
profesyonel pazarlama
ing: professional marketing, fra: marketing professionnel alm: professionelle Vermarktung, f
pazarlamanın para karşılığı, meslek ya da temel uğraşı konusu olarak yapılması
Pusula
ing: compass, fra: boussole alm: Kompaß, m
üzerinde kuzey-güney doğrultusunu gösteren, bir mıknatıs iğnesi bulunan ve yön tespit etmek için kullanılan araç
|