Yalnız Mesajı Göster

Tunceli Hakkında Bilgi

Eski 08-19-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

Tunceli Hakkında Bilgi

Tunceli Sözlü Tarih

Munzur Söylencesi

Bir zamanlar Ovacık'ın Ziyaret köyünde bir ağa yaşamaktadırAğanını munzur adında çok güvendiği bir çobanı vardırMunzur iyi yürekli gönül ehli bir adamdır
Günün birinde ağa hacca gitmek isterMunzur'u çağıırp:"Ben uzun bir yolculuğa çıkıyorum gidip dönmemek var karım senin anan kızlarım senin kardeşin malım mülküm gibi onlara iyi bak"der ve yola düşer
Aradan günler geçerBir gün Munzur,ağanın karısına varıp :"Ana helva yapta ağama götüreyim"derKadın şaşırır ama bir şey demezHerhalde canı helva istedi deyip işe koyulurYaptığı helvadan bir tas verirMunzur daha büyük bir kabın doldurulmasını isterKadın ses çıkarmadan bir lengeri doldurup munzura verirMunzur helvayı kaptığı gibi ortadan kaybolur
Bu sırada ağa namaz kılmaktadırSelam verir Munzur'u karşında görürMunzur lengeri bırakıp birşey söylemeden ortadan kaybolur gider Aradan uzun bir zaman geçer ağa hacdan dönerBütün köy karşılamaya çıkarMunzur da yeni sağdığı bi tas sütle kalabalığın arasına karışırKöyün girişinde kalabalık yanaşıp ağanın elini öpmek isterAğa: "Eli öpülecek kişi ben değilim Munzur'dur" der"Bana Hacda iken evimin helvasını yedirdiO bir ermiştir"derKalabalık Munzur'a yönelirMunzur ürküp kaçmaya başlarKoştukça tasdaki sütler yerlere saçılırSonunda dağın eteğinde bir kayanın önüne gelirKaçacak yer kalmamıştırElindeki tası yere atıp kuş olur kayanın kovuğuna girer kaybolurEindeki tası attığ yerde süt renkli bir göl oluşurKayanın kovuğundan ve sütlerin yere saçıldığı yerlerden de ak köpüklü sular fışkırırDağa ve sulara munzur adı verilir
Süpürgeç dağı ile Karadağ söylencesi
Pertek ilçesinin kuzeyindeki süpürgeç dağı ile Murat ırmağının ötesindeki başı dumanlı Kara Dağ bir zamanlar aynı kıza tutkun iki delikanlıdırAralarında zorlu bir çekişme vardıryıllar geçer ikisi de kocar,ama bir türlü yenişemezlerSonuda önce sevdikleri kız , ardından da kendileri ölürAma aralarındaki çekişme sürerİkiside birer uludağ olup birbirlerine top atmaya başlarlarSüpürgeç'in attığı toplardan Karadağ'ın yüzü kapkara olurKaradağ'ın attığı toplarsa süpürgeçin tepesini uçururİnanışa Karadağ'ın yüzünün onca kara ,süpürgeç'in tepesinin de dümdüz olması ondandır

Alıntı Yaparak Cevapla