08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurdun Değişen Standardı
Yoğurdun değişen standardı
Yoğurdun standardı niye değişti? Çocuklarımızı tehlikeye atmayın!
Firmalar baskı yaptı, tebliği değişti, katı madde şartı kalktı, protein miktarı zorunluluğu azaltıldı
Bu da 'sulu yoğurt' dönemini başlatacak Dahası katılaşsın diye kimyasal katılması tehlikesi var
Sıra yoğurda geldi Ey halkım 
Tarım Bakanlığı'nın emriyle bundan sonra doğru dürüst yoğurt yiyemeyeceksiniz Neyin, ne olduğunu anlatayım
Türkiye'de üretilen sütün üçte biri yoğurt olarak tüketilir Yılda 2 2 milyon ton yoğurt tüketiriz Bunun 400 bin tonu şimdilerde sanayi yoğurdu Sanayi yoğurdunun parasal değeri 1 milyar lira dolayında Sanayi yoğurdunda piyasaya çokuluslu, yabancı firmalar hakim
Bunlar bazı büyük yerli firmaları aldı Kendi markaları ve satın aldıkları markalarla dünyanın her yanında üretilen ve satılan yoğurt tadını, türünü Türk tüketicisine alıştırmaya çalışıyorlar Başarılı da oldular Bizim geleneksel kaymaklı yoğurt tadını unuttuk Her yerde satılan tatsız bir yoğurt yiyoruz
Eski geleneksel Türk yoğurdunu üretmek için yoğurtçularımız ve ev kadınlarımız, sütü 100 derecenin üzerinde kaynattıktan sonra ılıtır, ılıyan sütü daha önce yapılmış yoğurtla mayalandırır, ılık bir ortamda saklayarak yoğurt haline getirirdi
Süt 100 derecenin üzerinde kaynayınca içindeki su miktarı azalır, katı maddenin yoğunluğu artar Katı maddenin içinde protein, mineraller, laktoz ve yağ vardır Süt ne kadar su kaybederse katı maddesi o kadar artar Yoğurt daha katı hale gelir
Amaç maliyeti düşürmek
Sanayi yoğurdunda süt en fazla 80 derece ısıtılır Su kaybetmesine izin verilmez Süt ne kadar su kaybetmezse, yoğurdun içindeki süt miktarı o kadar çok, buna karşılık protein, mineraller, laktoz ve yağ o kadar az olur Yoğurdun kıvamı tutmaz Sulu olur
Sanayi yoğurdu, yurtdışında büyük kimya tesislerinde üretilen ve dondurulduktan sonra kuru hale (toz haline) getirilen ve yurda ithal edilen bakterilerle üretilir Yoğurt yapımını başlatan iki ana bakteri türü (Prof Dr Emel Sezgin'den öğrendiğime göre bunların adı Streptococcus thermophilus ve Lactobaccillus delbruecki surp bulgaricus'dur) ve tadını belirleyen bir dolu alt bakteri türü vardır
Sağlık tehlikesi var
Uluslararası yoğurt üreticilerinin hedefi (1) Tüketiciyi tek tür, tek marka yoğurda alıştırmak (2) Sulu süt kullanarak yoğurt maliyetini düşürmek
İşte bu oldu Sanayi yoğurdu üreticileri, bakanlığa baskı yaptı Gıda Kodeksi Komisyonu karar verdi Karar, 16 Şubat 2009'da Resmi Gazete'de yayımlandı Yoğurda yüzde 12 katı madde şartı kaldırıldı Süt proteini miktarı yüzde 4'den yüzde 3'e çekildi
Bundan sonra sanayi yoğurdunun içinde insan sağlığına yararlı maddeler olmayacak Yoğurt yiyerek protein alma şansı kalmıyor Doğal minerallerinin miktarı en aza iniyor “Yoğurtçu Lobisi” başarılı oldu Devlet zoruyla Türk halkı (büyük bölümü ithal süt tozundan yapılacak) sulu yoğurt yiyecek
Çok çok büyük bir tehlikeyi, şimdiden hatırlatayım Bir süre önce Çin'de büyük süt skandalı çıktı Sulu süt kullanarak çocuk mayası yapanlar sütü koyulaştırmak, azotunu artırmak için içine melamim maddesi kattılar Çok sayıda çocuk öldü
En az katı madde şartı kalktığı için, katı maddesiz sulu yoğurt üretecek firmaların (Olamaz ya, diyelim ki oldu!) biri kötü niyetli davranır da yoğurdu katılaştırmak için ek kimyasallarla kıvamı yoğunlaştırma arayışına girerse, bunu kim izleyecek? Bu kötü davranış sonucu ölecek çoluk çocuğun hesabını kim ödeyecek?
Türkiye ithalatı yasaklamıştı
Çin'in melamin katkılı süt ürünlerini ABD'ye ve başka pek çok ülkeye ihraç ettiğinin ortaya çıkması, Çin'deki çocuk ölümlerinden bu yüzden olduğunun ileri sürülmesi Türkiye'de de tartışma yaratmıştı
Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Çin menşeili süt ürünleri içinde melanin bulunabileceğine ilişkin bilgi üzerine tedbir aldık Bundan sonra kontrol belgesi vermeyecek Zaten sadece süt tozu ithalatı olmuş” demişti
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr Hasan Yetim de yaptığı açıklamada, şöyle demişti:
"Melamin, kimyasal bir bileşik Sütteki proteini yüksek göstermek için toz melamin katılıyor Bunların insan sağlığı üzerindeki toksik etkisinin az olduğu söyleniyor Ancak kesinlikle doğru değil Çünkü melamin çeşitli böbrek ve damar hastalıklarına, ürogenital sistemlerde büyük zararlara, hatta kansere bile neden olabiliyor "
Güngör Uras
|
|
|