08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hafızayı Güçlendirmek İçin Doğru Besin Tüketimi Önemli
Hafızayı güçlendirmek için doğru besin tüketimi önemli
Elma
Günde bir ya da iki adet elma, unutkanlığı bir kenara bırakmanıza yardımcı olur Elmanın içinde bulunan antioksidan madde hafızanın güçlenmesini sağlar Beyindeki hücrelerin serbest radikallerden etkilenmesini engeller Yapılan araştırmalar alzheimer hastalığına yakalanmış kişilerin günde iki elma yiyerek oldukça büyük gelişme gösterdiklerini ortaya koymuştur
Omega 3
Omega 3 hafızayı güçlendirir Somon, ton, sardalye balıklarında oldukça fazla miktarda bulunur Omega 3 içeren bu balıkları haftada en az iki defa tüketmek gerekmektedir Omega 3’ün en iyi bitkisel kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve ketentohumu sayılmaktadır Ceviz, badem ve fındık da Omega 3 kaynaklarıdır
Demir
Demir, hafızanın daha iyi çalışmasını salar Yeme alışkanlıklannız içinde demir içeren besinler az sayıdaysa hafızanız ile ilgili problem yaşamanız doğaldır Demirin beyne oksijen taşınmasında çok önemli bir rolü vardır Kırmızı et, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, domates ve pekmez demir açısından zengin olan yiyeceklerdir
Domates
Domateste bulunan ve oldukça güçlü bir antioksidan olan likopen, alzheimer gibi hafızanın zayıflamasına yol açan hastalıklara karşı oldukça etkilidir Bu nedenle bol bol domates tüketmeye çalışmalısınız
Fındık
Yapılan araştırmalar E vitamininin zayıflayan hafızaya oldukça yardımcı olduğunu ortaya koymuştur E vitamini açısından oldukça zengin olan fındık yemek de, bu nedenle beyin için yararlıdır Aynı zamanda bitkisel yağlar, yerfıstığı, ayçekirdeği ve buğday E vitamini açısından zengin besinlerdir
Brokoli
C vitamini de hafıza açısından oldukça yararlıdır ve C vitamini içeren besinlerin başında brokoli gelir Brokoli hem hafızaya hem de diğer hastalıklara iyi gelen bir yiyecektir Bu nedenle mümkün olduğunca çok tüketilmesinde fayda vardır Ayrıca turunçgiller, kivi, patates, karnabahar, kavun, çilek, incir, kırmızı ve yeşil biber de bol C vitamini içerir
Unutkanlığın nedenleri
Aşırı stresli ortamda bulunmak unutkanlığın en büyük nedenlerinden biridir
Zihinsel meşguliyetin fazla olması da hafızayı yavaşlatır
Depresyon geçiriyor olmak unutkanlığa neden olabilir
Aşırı sorumluk duygusundan dolayı çok ayrıntılara dalmak da unutkanlığa neden olur
Hafızayı yavaşlatan nedenlerden biri de beslenme bozukluklarıdır
Bazı kaygı bozuklukları, şizofreni, bunama, kafa yaralanmaları, beyin kanamaları ve alzheimer gibi hastalıklar unutkanlığa yol açar
Vitamin eksiklikleri de bir başka nedendir
|
|
|