08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dersimiz Sağlık
DAĞ KEKİĞİ VE FAYDALARI Doğal antibiyotik özelliğine sahip kekik, vücudu mikroplardan arındırıyor ve aynı zamanda mikrobik hastalıklara karşı koruyucu özelliği var
Kaç tür kekik var?
Dünya’da yaklaşık 100 tür kekik yetişiyor Türkiye’de 33 tür kekik olduğu tespit edilmiş Taşlı ve güneşli yeri sever Yılda 12 000 ton kekik hasat çıkıyor, 9000 ton ihraç ediliyor, 3000 ton yurt içinde tüketiliyor
En çok kekik Türkiye’de yetişiyor!
Dünyada yıllık 60 - 70 ton kekik yağı üretiliyor Dünya kekik yağı ihtiyacının % 10′u Türkiye’den çıkıyor Türkiye Kekik ihracatında dünyada ilk sırada En fazla Toroslar’da Isparta-Sütçüler kasabasında toplanıyor yaklaşık yılda 50 ton
Mikropları temizliyor!
Tıbbi kekikte; thymol (antiseptik) ve karvakrol (kozmetikte kullanılan madde) bulunur Thymol solunum yolu ile mikropları atar, yağ lambası (buhurdanlık) üzerine damlatılan kekik yağı evin mikroplu havasını temizler
Hangi hastalıklara iyi geliyor?
Antiseptik, antispazmotik, iştah açıcı, tansiyon yükseltici, genel uyarıcı, idrar söktürücü, bakterilerin oluşmasını önleyen özelliklere sahiptir Saman nezlesi, yorgunluk, düşük tansiyon, boğmaca, nefes darlığı, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlu hastalıklar, uykusuzluk, kan dolaşım bozukluğu ve bağırsak parazitlerine iyi gelir
Nasıl kullanılıyor?
Bir yemek kaşığı kadar ufalanmış kekik, 150 ml sıcak su ile 5 - 10 dakika demlendikten sonra ılık olarak içilir Hastalık dönemlerinde günde 2-3 defa uygulanması tavsiye edilir
Mikrobik hastalıklara karşı vücudu korumak ve biriken toksinleri atmak için günde damıtılmış saf kekik suyu kullanılabilir Kekik suyu ayrıca diş temizliği ve diş etlerinin güçlenmesinde çok faydalıdır Günde 5 bardaktan fazla tüketilmemeli, hamileler kullanmamalı, mukozaya zarar veriyor
Ayrıca; salatalara, soslara, çorbalara, et ve sebze yemeklerine katılır Hem lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır
Et kurutulurken yanına kekik demeti asılırsa mikroorganizma üremesini engeller
Doğal kekik nasıl anlaşılır ?
Kekik alırken; yeni mahsül ve dalında kurutulmuş demet halinde satılanlar tercih edilmelidir
Kurutulurken sağlıklı ortamda kurutulup kurutulmadığını rengi ve kokusundan anlayabilirsiniz
Rengi canlı, kokusu keskin olmalı!
|
|
|