08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sağlıklı Yaşam İçin Sebze Ve Meyveler

Liste, Amerikalı ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok satanlar 
Liste, Amerikalı ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden tarafından kaleme alınan ve haftalarca çok satanlar listesinde kalan The 150 Healthiest Foods On Earth (Dünyanın En Sağlıklı 150 Yiyeceği) isimli kitaptan derlendi
Dr Jonny Bowden'ın yardımıyla hazırlanan listede günlük hayatta değeri bilinmeyen ancak tam bir sağlık deposu olan besinleri en ince detaylarıyla anlatıyor
İşte dünyanın en sağlıklı gıdaları:
PANCAR: Pancarların kırmızı ıspanaklar olarak görülmesi gerektiğini belirten Dr Bowden içinde barındırdığı yüksek oranda folik asit ve doğal kırmızı pigmentlerin kanserle savaşmak için çok önemli olduğunu belirtiyor
Nasıl tüketilmeli: Taze, çiğ ve salata içinde Ancak pişirilirse antioksidan gücünü yitirir
LAHANA: “Sulforaphane” gibi kanserle mücadele eden enzimler barındırır
Nasıl tüketilmeli: Lahana salatası şeklinde yenilebileceği gibi hamburger ve sandviçlerin arasına da konularak tüketilebilir
PAZI: Göz sağlığına iyi gelen “karoten” oranı çok yüksek olduğu için kullanılmasında fayda var
Nasıl tüketilmeli: Dilimlenerek zeytin yağıyla tüketilebilir
TARÇIN: Tansiyon ve kolestrole iyi gelir, her ikisini de dengelemeye yardımcıdır
Nasıl tüketilmeli: Kahvenin ya da yulaf ezmesinin üzerine serpin
NAR SUYU: Kan basıncının düzenlenmesine katkıda bulunan nar suyu antioksidan deposudur Damarları korur ve tümörlerin büyümesini engeller
Nasıl tüketilmeli: Narın suyunu sıkıp için
BALKABAĞI ÇEKİRDEĞİ: Balkabağının en sağlıklı yeri olan çekirdekler magnezyum deposudur ve yüksek oranda mineral barındırır Bu mineraller ölümü uzatır
Nasıl tüketilmeli: Salata üzerine konulmalı ya da atıştırmalık gibi pişirilerek yenmeli
SARDALYA: Konservedeki en sağlıklı gıdalardan olan sardalyanın yüksek omega-3 ve kalsiyum değerleri onu bu listeye sokuyor Demir, potasyum, fosfor, B vitamini, magnezyum ve manganez oranları çok yüksek
Nasıl tüketilmeli: Salata ve ekmek üzerinde soğan ve soslarla yiyebilirsiniz
ZERDEÇAL: Baharatların yıldızı olarak tanımlanan zerdeçal kanserle mücadeleye yardımcı oluyor
Nasıl tüketilmeli: Tavada yumurtaya ekleyin ya da sebze yemeğine koyun
DONDURULMUŞ YABANMERSİNİ: Dondurulmuş olmasına rağmen gücünden birşey kaybetmeyen dondurulmuş yabanmersini hafızaya iyi geliyor
Nasıl tüketilmeli: Yoğurdun içine karıştırılarak tüketilebilir
KONSERVE BALKABAĞI: Düşük kalorili olmasının yanında lif ve A vitamini oranı yüksek olması dolayısıyla oldukça sağlıklı bir besin
Nasıl tüketilmeli: Biraz yağ, tarçın ve hindistan cevizini karıştırarak tüketin
KURU ERİK: Aynı erikte olduğu gibi kuru erik de antioksidan deposudur
Nasıl tüketilmeli: Salamın arasına konularak yenilebilir
YEŞİL ÇAY: Mesane, kolon, nefes borusu, pankreas, rektum ve mide kanserlerine yakalanma riskini azaltır Kilo kontrolünü kolaylaştırır
ELMA: Akciğer kanseri, astım ve diyabete karşı korur Kemik güçlendiren K vitamini içerir Yemeklerden 30 dakika önce tüketildiğinde iştahı bastırmaya yardımcı olur
BROKOLİ: Tüm kanser risklerini azaltır Mineral ve vitamin oranları çok yüksektir Ayrıca vücudu toksinlerden arındıran kimyasallara sahiptir
YUMURTA: Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir
KIRMIZI ET: İşlemden geçirilmemiş kırmızı et, omega-3 bakımından zengindir Makul miktarda tüketildiğinde kanserden korur Protein ve B12 vitamini kaynağı
FINDIK-FISTIK: Haftada 5 kez tüketmek kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yüzde 30-50 arasında azaltıyor Her gün için 25 gramlık, badem, ceviz, fıstık, fındık yeterli
SÜT: Vitamin, mineral ve yararlı bakteriler bakımından zengin olan süt, kanserle savaşan CLA asidini de içerir
SOMON: En iyi anti-aging gıdası Omega-3 beyni ve kalbi korur Ruh halini dengeler ve kan şekerini düzenler
FASULYE: Kiloyu dengeler, kan şekerini düzenler Kolon kanseri ve kalp hastalığından korur Günlük tavsiye edilen lif miktarı 25-38 gram Bir fincan fasulye ise 11-17 gram lif içerir
YABAN MERSİNİ: Kanserden koruyan antioksidanlar içerir ve hafızayı güçlü kılar Lif bakımından zengindir
SOĞAN-SARIMSAK: Mide, prostat, yemek borusu kanserlerine karşı korur Kalp hastalığı riskini yüzde 20 azaltır
|
|
|