Yalnız Mesajı Göster

Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser Tehlikesi

Eski 08-18-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser Tehlikesi



Kuruyemişler hakkında - yıllanmış kuruyemişlerin zararları - kuruyemişlerin saklanması - aflatoksin nedir





Uzmanlar, kuruyemiş ve baharat gibi besin maddelerinin uzun süreli uygunsuz koşullarda saklanması durumunda kansere neden olan aflatoksin maddesine davetiye çıkardığını belirtiyor



Aflatoksin, insan ve bütün hayvan türlerinde çok yaygın görülen ve toplu zehirlenmelere neden olan en güçlü doğal kanserojen maddesi olarak ifade ediliyor


Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji-Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Bilal Cem Liman, bu konuda şunları söyledi:


“Karaciğerde hücre ölümlerine, siroza ve karaciğer kanserine neden olabilmektedir Yapılan araştırmalarda, ortaya çıkan sonuçlarda karaciğer kanseri olgularıyla küflenmiş besin tüketimi arasında ilişki bulunduğuna dair görüşler yaygınlaşmıştır


İhtiyacınız kadar alın



Aflatoksin, 15-27 derece sıcaklık ile yüzde 50 ve üzerindeki oransal nem bulunan ortamlarda rahatlıkla türeyebilir Mutfaklarda, uygun olmayan depolarda aflatoksin oluşabileceği için dikkatli olmak gerekir


Ev kadınlarının, kuruyemiş ve baharat gibi besin maddelerini az miktarda alması, aflatoksin riskini ortadan kaldıracaktır


Uzun süreli saklama koşullarında ise bu risk artacaktır Evde saklanan besin maddelerinin lezzetinde bir değişiklik görülürse tüketiminden vazgeçilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla