Konu
:
Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser Tehlikesi
Yalnız Mesajı Göster
Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser Tehlikesi
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yıllanmış Kuruyemişlerde Kanser Tehlikesi
Kuruyemişler hakkında - yıllanmış kuruyemişlerin zararları - kuruyemişlerin saklanması - aflatoksin nedir
Uzmanlar, kuruyemiş ve baharat gibi besin maddelerinin uzun süreli uygunsuz koşullarda saklanması durumunda kansere neden olan aflatoksin maddesine davetiye çıkardığını belirtiyor
Aflatoksin, insan ve bütün hayvan türlerinde çok yaygın görülen ve toplu zehirlenmelere neden olan en güçlü doğal kanserojen maddesi olarak ifade ediliyor
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji-Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof
Dr
Bilal Cem Liman, bu konuda şunları söyledi:
“Karaciğerde hücre ölümlerine, siroza ve karaciğer kanserine neden olabilmektedir
Yapılan araştırmalarda, ortaya çıkan sonuçlarda karaciğer kanseri olgularıyla küflenmiş besin tüketimi arasında ilişki bulunduğuna dair görüşler yaygınlaşmıştır
”
İhtiyacınız kadar alın
Aflatoksin, 15-27 derece sıcaklık ile yüzde 50 ve üzerindeki oransal nem bulunan ortamlarda rahatlıkla türeyebilir
Mutfaklarda, uygun olmayan depolarda aflatoksin oluşabileceği için dikkatli olmak gerekir
Ev kadınlarının, kuruyemiş ve baharat gibi besin maddelerini az miktarda alması, aflatoksin riskini ortadan kaldıracaktır
Uzun süreli saklama koşullarında ise bu risk artacaktır
Evde saklanan besin maddelerinin lezzetinde bir değişiklik görülürse tüketiminden vazgeçilmelidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul