08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir?
Posalı Yiyecekler - Posalı Yiyecekler Nelerdir?
Posalı gıdalar ve posalı yiyecekler nelerdir?
Posa, besinlerin mide-barsak sisteminde hazmedilemeyen selülozik kısımlarına denir Yapılan araştırmalar posanın vücud için yararlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir
Posa, tam tahıllı ekmekler, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve tahıllarda bulunur Posalı besin alımını için kepekli ekmek, kabuklarıyla meyve yemek ve öğünlere sebze eklemek gerekir
Fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, buğday ve yulaf kepeği, incir, çilek, ayva, kuru incir, kuru erik, kuru kayısı, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç, patates, şalgam posalı besinlerdir
Yetersiz posalı besin tüketiminin kabızlık, apandisit, basur, mide fıtığı, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirtiliyor
Posa bakımından zengin beslenmenin karaciğerde fazla enerjinin açığa çıkmamasına ve boş yere kullanılmasına engel olduğu bir araştırma tespitidir
Posanın kalın barsakta amonyağı bağlayıcı özelliği olduğu ve bu şekilde kan ve idrar amonyağını da düşürdüğü belirtilmektedir
Posaca zengin diyet safra taşı oluşumunu önleyici etki gösterir
Safra kesesinde fazla oranda kolesterol oluşu taş oluşumuna neden olur Posaca zengin yiyeceklerle beslenmede ince ve kalın barsakta büyük bir jel ağı meydana gelir Bu da safra yağ asitleri ve yağların barsaktan geri emilmesini engelleyerek safra taşının meydana gelmesini önlemiş olur
Posa bakımından zengin diyetin pankreas hormonlarını etkilediği görülmüştür Bu yüzden şeker hastalığı olanlara posalı besinler önerilmektedir
Posalı besinler dışkıyı yumuşatıcı özelliğiyle kabızlık ve basur gibi proplemlerde yararlıdır
Meyvelerin posalı yenmesi doğal diş temizleyici görevi yapar ve diş taşlarının oluşumunu önler
Posalı besinler kalp damar sağlığı için önemlidir
Posalı yiyecekler düzenli yenildiğinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardım eder
Yulaf, arpa, pirinç kabuğundaki posa karaciğerde kolesterol sentezini önleyerek kan kolesterolünün düşürülmesinde rol oynar
Alıntı
|
|
|