08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Organik Besinler Nasıl Anlaşılır - Organik Besini Nasıl Anlarız
Organik Besin Nasıl Anlaşılır
Besinin organik olduğu nasıl anlaşılır?
Organik sertifikalı olmak, gıdaların organik sertifikalı çiftlik ve tarlalardan geldiği anlamını taşır Ürünler, organik tarım yönetmeliğine bağlı olarak birtakım denetimlerden geçtikten sonra “organiktir” sertifikalarını alabilir Sertifikası olmayan ürünler, satıcısı tarafından iddia edilse dahi organik sayılmaz
Aldığınız ürünün üzerinde sertifikayı veren kuruluşun logosu ile birlikte Tarım Bakanlığı’nın organik ürün logosunun bulunması gerekiyor Logolara dikkat edin!
Pudra com’un etiket kılavuzu şöyle:
1- %100 organik
Üzerinde “%100 organik” yazan bir etiket, o ürünün tamamıyla organik malzemeleri içerdiği anlamına gelir İçine eklenen su ve tuz varsa, bunlar hariç…
2- Organik
Bir ürünün “organik” olarak etiketlenmesi, eklenen su ve tuz hariç, en az yüzde 95 organik içerikli olması anlamına gelir Ayrıca koruyucu sülfit maddesini de içermemesi gerekir Sülfit, bazı insanlarda alerji ve astımı tetiklemesi ile biliniyor
Üründeki “Organik” etiketi, ürünün yüzde 5 ve daha az organik olmayan içeriği var anlamına gelir
3- Organik malzemelerle yapılmıştır
Bu etiketi taşıyan ürünler, eklenen su ve tuz hariç, en az yüzde 70 organik içeriklidir Hiçbir şekilde sülfit içermediği gibi yüzde 30 civarında organik olmayan içeriği var, anlamına gelir
Yüzde 70’ten daha az organik içeriği olan ürünler, her ne kadar içerdikleri malzemenin organik olduğu beyan edilse de organik ürün kapsamına giremez
Organik besin tüketmenin avantajları
Organik besinler, tehlikeli tarım ilacı içermezler Her ne kadar çalışmalar minimal kimyasal içerikli olarak organik olmayan yöntemlerle yetiştirilmiş gıdaların sağlık için yüzde yüz tehlikeli olmadığını gösterse de pek çok insan buna inanmıyor
Çalışmalar, konvansiyonel (organik olmayan) gıdalar ile beslenen çocukların organik beslenenlere kıyasla vücutlarında daha fazla tarım ilacı taşıdıklarını ortaya koyuyor
Bazı uzmanlar tarım ilaçlarının çocuklarda normal nörolojik gelişimin engellenmesine yol açma ihtimali olduğuna inanıyor Pek çok organik gıda savunucusu hormon ve antibiyotik kullanılan konvansiyonel havyan çiftliklerinden elde edilen gıdalardan da uzak kalmak gerektiğini belirtiyor Çünkü bu maddeler, o hayvanlardan elde edilen süt ürünleri ve et ile vücudumuza giriyor Organik olmayan tarımdaki antibiyotik kullanımının, antibiyotiğe dirençli bakterilerin üreme nedeni de olabileceği düşünülüyor
Organik olmayan sebze ve meyvelerde kullanılan aşı ve ilaçlar, kanser, Parkinson, kronik yorgunluk sendromu gibi uzun süreli hastalıklara sebep olabiliyor
Organik gıdaların konvansiyonel gıdalara göre daha besleyici oldukları, C vitamini ve daha yüksek kalite protein içerdikleri biliniyor Ayrıca organik yemle beslenen hayvanların da konvansiyonel yemle beslenen hayvanlara kıyasla daha sağlıklı olduklarına dair kanıtlar mevcut
Organik tarım, sadece hayvanlar için değil, çevre için de daha iyi Çünkü organik tarlalar, doğal hayatla ve doğayı koruma programlarıyla çok daha uyumlu
Organik gıdalar neden daha pahalı?
Talep azlığından dolayı organik gıda üreticileri, bu işi küçük çaplı tarlalarda yapıyorlar ve dolayısıyla geniş topraklarda kitle üretimi yapan üreticilerle maliyet konusunda boy ölçüşemez durumdalar Fiyatların düşmesi için bu ürünlere talebin artması, talebin artması için de organik beslenme konusunda bilincin yükselmesi gerekiyor
Organik gıdalara daha fazla para ödemeye değer mi?
Organik ürünlerin organik olmayanlara kıyasla çok daha pahalı oldukları bir gerçek Tüketicilerin bu konuda şikayetlerinin olduğu da… Bu konuda organik hayatı destekleyenlerin verdiği cevap aşağı yukarı şöyle oluyor:
“Evet, organik gıdalar pahalı, ama bu gıdalarla kendinizin ve ailenizin sağlığı için bir sigorta satın almış oluyorsunuz Buna değmez mi?”
|
|
|