08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaşamak İçin Beslenmek Şart . Ama Nasıl ?
Yaşamak için beslenmek şart Ama nasıl ?
Yaşamak için beslenmek şart Bundan tat ve keyif almak da insanı insan yapan özelliklerin başında geliyor Ancak sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı beslenme en önemli koşul Bunu başarmak da insanın elinde ve hiç zor değil Yapılması gereken, bir kaç küçük ama önemli noktayı göz ardı etmemek ve sağlıklı bir yaşama doğru ilk adımı atmak
İşte size bazı ipuçları  
Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengeli olmalıdır Bir günde alacağınız enerjinin %50-60’ı karbonhidratlardan (tahıllar), %30’u yağlardan, %10-15’i proteinlerden (et ve süt ürünleri, kurubaklagiller) karşılanmalıdır
Taze besinler kullanılmadan önce çok iyi yıkanmalı ve kurulanmalıdır
Sebzeler ve meyveler gerekli ise soyulmalı ve mümkün olduğunca kabuklu olarak ve çiğ, ya da az suda hafif pişmiş olarak tüketilmelidir
Yeşil sebzeler pişirilecekleri zaman kesilmeli ve mümkün olduğunca buharda pişirilmelidir Kök sebzeler hafif tuzlu ve ancak üzerini örtecek kadar az suda pişirilmelidir
Ekmeği kızartmak ya da pastörize sütü kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur
Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların üzerindeki etiketleri mutlaka okuyunuz Paketin üzerinde; içindekiler, kalori, mineral, vitamin ve besin içerikleri ile üretim ve son tüketim tarihleri yazmayan ürünleri almayınız
Yağlar, yaşamak için ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vücudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar
Yemek yaparken kızartma yerine fırın, ızgara, buğulama ve haşlama gibi yöntemleri tercih ediniz
Kuyruk yağı ve tereyağı gibi, et ve süt ürünlerinde bulunan hayvansal yağlar, doymuş yağlardır ve kandaki kolesterolü yükseltirler
Etlerin görünür yağlarını temizleyiniz Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kaçınınız
Yemeklerinizde tuz yerine taze doğal otlar ve baharatları kullanmaya özen gösteriniz
Ayçiçek, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarda ve margarinlerde bulunan doymamış yağlar, kandaki kolesterolü düşürürler
Beslenmenizde tereyağı yerine sıvı yağları ve doymamış yağlar açısından zengin margarinleri tercih ediniz Çünkü, tereyağı kolesterol içerir, margarinler ise içermezler
Yarım yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri kullanınız
Yemeğe salata ya da deniz ürünleri gibi iştah açıcılar ya da sebzeli ve az yağlı, sıcak bir çorba ile başlayabilirsiniz
İçecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da düşük kalorili içecekler tercih ediniz
Porsiyonları mümkün olduğunca küçük tutunuz, az az, sık sık besleniniz
Ekmek olarak mümkünse kepekli buğday ekmeğini tercih ediniz Çünkü kepek bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur
Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayınız Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyiniz
Kahvaltıya taze meyve ya da bir bardak portakal suyu ile başlayınız
Salam, sosis, sucuk gibi hayvansal yağlardan ve kolesterolden zengin gıdalardan kaçınınız
Günde en az 2 litre su içmeye gayret ediniz
Pizza yiyeceğiniz zaman mantarlı, yeşil biberli, soğanlı, domatesli ve peyniri azaltılmış olanları tercih ediniz
Sardalya, ton balığı, somon balığı, uskumru, midye, istiridye ve yengeç gibi deniz ürünleri, doymamış yağlar ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir Karides, kalamar ve ıstakoz ise yüksek oranda kolesterol içerir Seçiminizi yaparken bunlara dikkat ediniz
Salatalar karbonhidrat, vitamin ve lif açısından zengin besinler olduğu için bol miktarda tüketilmelidir Tatlandırmak için sos ve krema yerine çok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanınız
|
|
|