08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beslenmenin Kalp Damar Hastalıklarına Etkisi Nasıldır
sağlıklı beslenme - dengeli beslenme - kalp damar hastalıklarından korunmak - posalı beslenmenin faydaları
• İnsanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar, diyetteki kolestrol miktarının, kan kolesterol düzeyini etkilediği ve kolesterolden zengin beslenmenin plaklara neden olduğunu göstermiştir
• Özellikle doymuş yağ asitlerini içeren et, sucuk, salam, tereyağı, yağlı peynir gibi besinleri fazla tüketmek kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlar
Doymuş yağ asitlerini içeren besinleri fazla yemenin LDL-Kolesterolü artırdığı, çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan besinlerin ise düşürdüğü gösterilmiştir
• Saf şeker yani sakaroz tüketimi, kanın trigliserit düzeyini artırır
• Aşırı beslenme ve şişmanlık, kalp-damar hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlar
• Posadan fakir bir diyet kan kolesterol düzeyini yükseltir
• Günde 5 fincandan fazla içilen kahvenin plaklara neden olduğu ortaya çıkarılmıştır
• Sigara kullanımının koroner damarlar üzerine kötü etkilerinin olduğu ve kanın pıhtılaşmasını artırdığı, kolesterol ve diğer kan yağlarını yükselttiği saptanmıştır
• Alkolün, kalp atışlarını hızlandırıcı, kalbin yükünü artırıcı etkisi vardır Alkolün en büyük zararı, kolesterolün yapım ve yıkım olan karaciğere olur
• Aşırı tuzlu besinlerinin tüketimi kan basıncının yükselmesine neden olur
• Hareketsiz bir yaşam sürdürüp alınan enerjiyi yakalamak da kalp damar hastalıklarının oluşmasına yardım eder
alıntı
|
|
|