Konu
:
Tuzun Zararları
Yalnız Mesajı Göster
Tuzun Zararları
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tuzun Zararları
Tuzun Zararları
Besinlerin pek çoğunun içinde bulunan ve tuzun ana maddesi olan sodyum vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir
Ancak fazla tuz tüketimi bazı hastalıklar için büyük risk faktörü oluşturur
Tuzun Vücuda Verdiği Zararlar
Yüksek tansiyona ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına yol açar
Yüksek tansiyon (Hipertansiyon) oluşumunda tuzun çok büyük önemi vardır
Bazı insanlarda böbreğin tuz (NaCl) atma kapasitesi sınırlı olabilir ve gereğinden fazla tuz alınması hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir
Hipertansiyon kan damarlarında basıncın artması durumudur
Tüm organ ve dokularda damar olduğu için hipertansiyon tüm vücudu etkileyebilir
Hipertansiyondan en çok etkilenen organlar; kalp beyin böbrekler büyük atardamarlar ve gözlerdir
Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir
Kuşkusuz hipertansiyonu tetikleyen tuzun yüksek oranda tüketiminin bu anlamda ölümlere neden olduğu oldukça açıktır
Nitekim yüksek tansiyonun sebep olduğu ölümler sadece İngiltere’de yılda 170 bin kişi kadardır
Kemikler üzerindeki olumsuz etkisi: Aşırı tuz tüketimi idrarda kalsiyum atılımını artırır
Bu ise kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur
Kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır
Diyet yapan kişilerin tuz tüketimine dikkat etmesi gereklidir
Çünkü fazla tuz vücutta su tutulmasına yol açar ve bu durum kişide şişkinlik hissine neden olabilir
Ayrıca tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan özellikle diyet döneminde yüksek miktarda tüketilmemelidir
Hamilelerde sağlık sorunları yaratabilir
Fazla tuz tüketiminin bazı hamilelerde vücutta su toplanması yani ödemle birlikte yüksek tansiyona neden olduğu saptanmıştır
Hafif vakalarda bebek ya etkilenmez veya hafif düzeyde gelişme duraklaması gösterir
Fakat gelişmedeki duraklama 8 aydan sonra daha belirgin hale gelir
Hafif vakalarda genelde vaktinde doğum gerçekleşir
Ağır vakalarda ise 6 aydan sonra gelişme yavaşlar ve bebeğin sağlığı bozulduğundan erken doğum olur
Tuzu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Hekimlerin büyük çoğunluğu yemeğin tuzsuz yapılıp sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya yardım edeceği kanısındadır
Özellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav makarna
) bu çok işe yarayabilir
Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılması da ikinci bir yöntem olarak tavsiye edilmektedir
Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı sodyumu (tuzu) azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir
Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcı olabilir
Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz nane kekik dereotu rezene fesleğen gibi bitkilerle baharatlar limon sirke yoğurt kullanılabilir
Tuzlanarak hazırlanan salam jambon gibi besinler konserveler hazır çorbalar hazır karışımlar salamuralar (turşu zeytin vb) hardal ketçap konserveler ve hazır sosların tuz içeriği çok fazladır
Bu besinlerden olabildiğince uzak durulmalıdır
Bol su içilmeli şişe ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır
Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınılmalıdır
Daima taze ve az tuzlu veya tuzsuz besinler tercih edilmelidir
Ne Kadar Tuz Almalıyız?
Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir
Günlük sodyum ihtiyacı 2400 miligramdır
Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir
Besinlerin içinde bulunan doğal tuz (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşılar
Sofra tuzları iyotla zenginleştirilmiştir
Çok az miktarda (1/4 çay kaşığı) iyotlu tuz günlük iyot gereksinimini karşılamak için yeterlidir
İyot çabuk kayba uğradığından iyotlu tuzlar ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklanmalıdır
Dikkat !
Tuz alımı sadece bedensel çalışma sırasında aşırı sıcak havalarda ya da fazla egzersiz yapıldığında terleme ile sodyum kaybı olduğundan su ile birlikte bir miktar artırılmalıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul