08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Proteinler Hakkında Bilgi
Proteinler Hakkında Bilgi
Proteinler İle İlgili Bilgi
Proteinler
Tüm canlıların yapısında, sudan sonra en çok bulunan temel yapı maddeleri proteinlerdir Bu nedenle canlıların kuru ağırlıklarının yaklaşık yarısı proteinlerdir
Proteinlerin yapıları karbon , hidrojen , oksijen elementlerinin yanı sıra azot elementinden oluşur Proteinlerde ayrıca kükürt , fosfor gibi elementler de bulunabilir
Proteinlerin yapıtaşları amino asitlerdir Canlıların yapısında 20 çeşit amino asit bulunur Amino asitlerin birbirlerine peptit (amid) bağlarıyla bağlanması (Dehidrasyonu veya peptitleşmesi) ile peptitler , polipeptitler ve proteinler entezlenir
Aminoasitlerin R ile gösterilen değişken grubu herhangi bir atom ya da atom grubu olabilir Böylece farklı aminoasit çeşitleri oluşur Örneğin; R yerine hidrojen bağlanırsa glisin , CH3 grubu bağlanırsa alanin denilen aminoasit çeşitleri oluşur Amino asitlerin n tanesi n-1 tane su vererek peptit bağlarıyla bağlanıp proteinleri oluşturur Peptitleşme denilen bu olayı şöyle genelleştirebiliriz
n(amino asit) Protein + (n-1) Su
Her canlıdaki , hatta bir canlının farklı dokularındaki protein çeşitleri birbirinden farklıdır Bu da proteini oluşturan amino asitlerin çeşidi , sayısı ve sırasına yani dizilişini farkından kaynaklanır Çünkü canlıların hücrelerinde her protein çeşidinin sentezini yöneten genler birbirinden farklıdır
Hayvanların yedikleri proteinler sindirim organlarında sırasıyla pepton , peptit ve sonunda amino asitlere ayrılır Hücrelere taşınan amino asitlerle canlının kendi proteinleri sentezlenir
Proteinler canlılarda şu amaçlarla kullanılır:
1-) Hücrelerin yapım ve onarımında sadece protein ya da glikoprotein , lipoprotein halinde yapı elemanı olarak
2-) Yaşamsal olayların düzenlenmesinde kullanılan enzimlerin oluşturulmasında Örneğin solunum sindirim enzimleri gibi
3-) Kasların kasılmasını sağlayan kasıcı protein olarak Örneğin aktin ve miyozinler gibi
4-) Çoğu doku ve organların çalışmasını düzenleyen hormon olarak Örneğin kan şekerinin miktarını düzenleyen insülin ve glukagon gibi
5-) Doku ve organlar arasında madde taşıyıcısı olarak Örneğin , O2 ve CO2 taşıyan hemoglobin gibi
6-) Hayvanların vücudunu yabancı maddelere karşı koruyucu olarak Örneğin , kandaki antikorlar gibi
7-) Toksin vb maddelerin üretilmesinde Örneğin , yılan zehirleri gibi
8-) Depo proteinleri olarak Örneğin , kandaki albümin gibi
9-) Canlıda , enerji sağlamak üzere kullanılan karbonhirat ve yağlar yeterli olmadığında enerji verici olarak Uzun süreli açlıkta olduğu gibi
Hayvansal besinlerden kırmızı et , beyaz et , süt , yumurta ; bitkisel besinlerden fasulye , mercimek gibi baklagiller proteinler yönünden zengin yiyeceklerdir Proteinlerin , canlılardaki en çok işleve sahip çeşidi enzimlerdir
|
|
|