Prof. Dr. Sinsi
|
Reflüde Beslenme - Reflü Hastalıgı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli ?
Reflüde Beslenme - Reflü Hastalıgı Olanlar Nasıl Beslenmeli - Reflü Hastalıgı Olanlar Nelere Dikkat Etmeli
Yemekler ağızda çiğnenip tükrükle karıştıktan sonra yemek boru su aracılığı ile mideye geçerler Burada mide sıvısı ile karışırlar Bu karışımın tekrar yemek borusuna kaçışına reflü denir Mideden göğüs kemiği boyunca yayılan yanma ve ağıza acı su gelmesi şikayetleri olur Ayrıca yemek borusuna kaçan bu karışım kalıcı hasarlara ve yaralara neden olabilir
Reflünün Önlenmesinde Yapılacak Basit Yaşamsal Düzenlemeler
Az miktarda ama sık düzenli yemek yiyin, Günde 6–8 öğün yapın Her iki saatte bir öğün yapın Öğünde aşırı besin tüketmeyin
Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin
Yemekten sonra en az 2 -3 saat yatağa girmeyin
Çok sıcak ya da çok soğuk yemeyin
stresten mümkün olduğunca uzak durm Aya çalışın
Dar ve beli sıkan giyisiler giymeyin
Sigar ayı az altın, mümkünse bırakın
Yatarken vücudun üst kısmı ve başın yukarıda olması yararlıdır
Kullanmakta olduğunuz bazı ilaçlar reflüyu arttırabilir (Örneğin ağrı kesiciler)
Yemekten hemen sonra fazla hareketten kaçının ve dik oturun
Aşırı kilo reflü oluşumnu provoke ettiğinden fazla kilolardan kurtulun
Yemek yerken Sıvı alımı azaltın sıvı besinleri öğün aralarında alın
Özellikle istirahatten 4 saat once fazla miktarda ve çok yağlı besinlerden kaçının
Serbest Besinler
Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, meyveli süt, limonata
Haşlama ya da ızgara et ve tavuk
Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar ve dil peyniri, Bal, reçel, zeytin
pirinç, makarna
Pişmiş sebzeler
Sade kek, sütlü tatlılar, komposto,jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı
zeytin yağı, çiçek yağı, mısırözü yağı
tuz, tarçın, kekik, Nane, kimyon
Kaçınılması Gereken Besinler
Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler, alkollü içecekler, konserve meyve suları sirke
Kızarmış et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs
Sahanda yumurta, tulum peyniri
Kuru fasulye, nohut, Mısır gibi gaz yapıcı gıdalar
Kızartmalar
Çikolata, kuruyemiş, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası
Margarin, kuyruk yağı
Acılı baharat, turşu, sarımsak, limon tuzu
Yağ ve yağlı besinler, , çikolata, soğan Nane ve yağın
Acı baharatlar
Domates,turunçgiller
|