08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Hijyen
Mutfakta Hijyen
Ellerin Yıkanması El yıkama gıdaların güvenli tüketilmesi için önemlidir Yemek yerken, kirli ellerle yiyeceklere dokununca, mikro-organizmalar gıdalara bulaşıp büyüyebilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir
Çiğ et, tavuk veya balıkla temas etmeden önce ve sonra, yemek yemeden önce ve sonra, başka yerlere dokunduktan sonra, sabun ve ılık suyla, en az 20 saniye, yıkanmalıdır
El(ler)de yara varsa ya da herhangi bir enfeksiyon hastalığı varsa/taşıyorsa, gıdaya dokunmadan önce plastik ya da kauçuk eldiven giyilmelidir
Ellerinizi Tuvalet kullanımından, yara/kesiklere dokunmadan önce ve sonra, gıdalara dokunmadan önce, çiğ et, balık ve tavuk ürünlerine dokunduktan sonra yıkayınız
Ellerinizin ön ve arka yüzünü, parmak aralarını, tırnakları (varsa tırnak fırçasıyla), bilekleri sabunlayıp ve sonra da ılık suyla durulayarak yıkayınız
Bulaşıkların Elde YıkanmasıBulaşıklar elde yıkanacaksa, bakteriler büyümeden, iki saat içinde yıkanmalıdır
Yeni bulaşmaları önlemek için tabak ve diğer mutfak gereçleri, bez havlularla kurulanmamalıdır
Havayla kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır
Kesme Tahtasının Temizliği
Kesme tahtası her kullanımdan sonra sabun ve sıcak suyla yıkanmalıdır Nemli bezle temizleme ya da yıkama bakterileri uzaklaştırmayacaktır
Bakterileri uzaklaştırmak için kesme tahtası, düzenli olarak çamaşır suyu gibi sanitasyon malzemeleri kullanılarak yıkanmalıdır
Buzdolabı ve Mutfak Tezgahlarının Temizliği
Mutfak, buzdolabı ve depo tezgahlarını ile gıdayla temas eden diğer yüzeyleri sık sık temizlenmelidir
Patojen mikroorganizmaları uzaklaştırmak için ticari sanitasyon malzemelerini, kullanım talimatına uyarak (çamaşır suyu için litre su başına bir çay kaşığı çamaşır suyu) kullanmak en iyi çözümdür Sıcak su ve deterjan da iyidir ancak bütün bakterileri öldürmeyebilir
|
|
|