Konu
:
Gerçek Balla Sahtesini Ayırmanın Yolları
Yalnız Mesajı Göster
Gerçek Balla Sahtesini Ayırmanın Yolları
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gerçek Balla Sahtesini Ayırmanın Yolları
Son günlerde alevlenen bal tartışması tüketicilerin ağzının tadını bozdu
Sağlıklı beslenme ve şifa umuduyla alınan balların sahte olma ihtimalinden dolayı kafalar karışık
Gerçek balı ayırt etme konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek değil
Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Kutlu
Bunu ancak laboratuvar ortamında yapılacak tetkikler belirleyebiliyor
'Ucuz etin yahnisi yavan olur
' sözü burada da geçerli
Gıda mühendisleri
Uzmanlara göre
Bunlara bal demenin imkanı yok
Sadece şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler
Kutlu
Kutlu
Kıştan çıkan arılara baharda şurup vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3
aya kadar şurup verilebilir
Bal ise 7
–8
ayda elde ediliyor
Yani 3
ayda verilen şekerin emaresi kalmıyor
Şeker burada yavrunun büyümesi amacıyla veriliyor
Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker veriyor
Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum
Mısır şurubu
arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür
Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli
Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal
Göz kararı
Bu yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz
" diyor
reçel sündürme ve dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız
Bal dolaba konmaz
Dolaba konulduğu zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker
Yüzeyinde bir tabaka oluşur
O tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir
Bu
Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem
Çiçek balı ile şeker karıştırılmış balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt edilebilir
Bal damlası şiddetli bir ışık kaynağına tutulur
Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta toplanırsa çiçek
Ancak sağ tarafta toplanan ışık her zaman şeker karıştırılmış bal anlxxxxx gelmez
Bizim için önemli olan aldığımız balın çiçek balı olmasıdır
Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol tarafta toplanmalıdır
Türk arıcısının emeği çalınıyor
Ziraat Yük
Müh
Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı):
Bizim arıcılar olarak sloganımız; insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek
Bu arıcıların sorumluluk anlayışının bir gereği
Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile sağlamış bulunuyoruz
Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot numarası var
Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz
Bal arıları balı doğal kaynaklardan yapar
Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi
Devletin laboratuvarları var
Alo Gıda 174 hattı var
Türk arıcısının emeğine saygı duymayan
GDO üretilmiş glikozları balmış gibi satıyor olmaları
Balı yalnızca bal arıları yapar
Sahte bal yoktur
Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak:
Büyük bir denetim yetersizliği var
Dedektif gibi çalışıyoruz
İlgili kuruma bildiriyoruz
Kurum işlem yapmıyor
Öncelikle bu denetim sorununun çözülmesi gerek
Piyasada sahte bal yoktur
Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz
Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları
Gerçek bal
Gerçek balın çok özel
Balı keserken
Gerçek bal
Gerçek bal
Glikozlu bal daha tatlıdır
Bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır
Yapay ballarda düz
Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır
Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne
Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor
Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir
Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker
Üzerinde tabaka oluşur
Sonra kristalleşir
Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez
Arı
Bazı üreticiler arıya
verir
Böyle bir balın reçelden farkı yoktur
Arıcı birliklerinin paketlediği ballar tercih edilmeli
Arıcılar birliğinin paketleme tesislerinden alınacak bal en güvenilir baldır
Gerçek balın dış görünümü ceviz kabuğu veya buna benzer grinin tonlarında olur
Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur
Gerçek bal
Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal oldukça akışkan olur
Aynı ölçek iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda
Düzenli bir şekilde tüketildiğinde gerçek bal şeker hastalarında
Ancak aynı miktarda tüketilen glikozlu bal şeker hastalarını komaya dahi sokabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul