Konu
:
Kızartma - Yiyecekleri Kızartarak Pişirme
Yalnız Mesajı Göster
Kızartma - Yiyecekleri Kızartarak Pişirme
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kızartma - Yiyecekleri Kızartarak Pişirme
Kızartma
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kızartma yiyeceklerin yağ içinde pişirilmesi işlemidir
Kızarma için kullanılan yağlar bitkisel veya hayvansal kaynaklı olabilir
Yağ ısıtıldığı takdirde suya kıyasla çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşabilir
Bunun sonucu olarak yiyeceklerin yüzeylerinde karbonlaşma, içlerindeki şekerlerde ise karamelleşme gözlenir
Bazı yiyecekler kızartma esnasında çok miktarda yağ emerler
Kızartma genellikle yiyeceklerin daha kısa zamanda pişmelerini sağlar
Yiyeceklere gevrek, yağlı ve lezzetli bir tadım kazandırır
Kızartma yüksek sıcaklıktan dolayı mikropları öldürür
Kızartılan yiyecekler çoğunlukla uzun süre saklanabilir
Et, yumurta, sebze, hamur işleri dahil bir çok yiyecekler kızartma yöntemiyle hazırlanabilirler
Kızartma yöntemiyle hazırlanan yiyecekler geniş bir kitlenin damak zevkine hitap eder
Sağlık Açısından Etkisi
Kızartma yöntemi genellikle yiyeceklerin besin değerini olumsuz yönde etkiler
Kızartma için kullanılan bazı yağlar (özellikle katı yağlar) yüksek oranda kolestrol, trans yağ veya doymuş yağlar içerir
Daha sağlıklı olarak kabul edilen bitkisel yağların bile kalori içerikleri yüksektir
Dolayısıyla kızartma yiyeceklerin yaygınlaşması toplumda Obezite oranını yükseltmekte, kalp ve dolaşım hastalıklarını arttırmaktadır
Ayrıca kızartma sırasında yiyeceklerin ulaştığı yüksek sıcaklık bazı vitaminleri öldürmekte ve yiyeceklerin besin değerlerini düşürmektedir
Sağlık üzerindeki bütün bu olumsuz etkilere rağmen kızartma yiyecekler giderek yaygınlaşmakta, özellikle fast food endüstrisi tarafından geniş oranda kullanılmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul