Konu
:
Kavurma - Yiyecekleri Soteleyerek Pişirme - Kavurma Yöntemiyle Yemek Pişirme
Yalnız Mesajı Göster
Kavurma - Yiyecekleri Soteleyerek Pişirme - Kavurma Yöntemiyle Yemek Pişirme
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kavurma - Yiyecekleri Soteleyerek Pişirme - Kavurma Yöntemiyle Yemek Pişirme
Kavurma (Soteleme)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kavurma ya da Soteleme yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta ve az miktarda yağ kullanılarak pişirilmesi işlemidir
Kavurma yöntemi bir yemeği hazırlamak için kendi başına kullanılabileceği gibi bazen sadece yemeğin hazırlanmasındaki bir kademedir
Örneğin kavurma yemeği etin kavurma yöntemiyle pişirilip başka hiç bir işleme uğramadan servis edilmesidir
Ancak çoğu yemeklerde kavurma yöntemi lezzeti arttırmak için kullanılan bir kademedir
Kavurma işleminden sonra yemekler genellikle haşlama veya fırınlama gibi ek bir kademeden geçtikten sonra servis edilirler
Örneğin Türk mutfağında zar şeklinde kesilen soğan parçaları genellikle yemeklere eklenmeden önce kavurma işleminden geçer
Aynı şekilde et parçaları da su eklenerek pişirilmeden önce genellikle kavrulurlar
Kavurma işleminin amacı yemeklerin yüzeylerindeki şekerlerin karamelleşerek lezzetlerini arttırmaktır
Karamelleşme ancak yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiği için kavurma işlemi sırasında tenceredeki su miktarının olabildiğince az olması gerekir
Su 100°C sıcaklıkta kaynayarak buharlaştığı için yiyeceğin sıcaklığının 100°C'nin üzerine çıkmasını engeller
Oysa yağlar rahatlıkla 100°C'nin üzerine çıkabildiği ve yiyeceklerin tencerenin dibine yapışmalarını engellediği için kavurma işleminde önemli bir rol oynar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul