08-18-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sofra Takımlarının Masadaki Yerleri - Masa Düzeni
SOFRA TAKIMLARININ MASADAKİ YERİ
Tabak: Masanın kenar hizasında servis başına 2 adet üst üste, alta düz, çorba içilecekse, üstte çukur; meze yenecekse üste küçük ordövr, ne çorba nede meze alınmadan sadece yemek yenecekse, üstüste iki düz taba konmalıdır
Yemek çatalı: Tabağın soluna
Yemek bıçağı: Tabağın sağına
Yemek kaşığı: Tabağın sağına(yemek bıçağın sağına)
Balık çatalı: Tabağın soluna, yemek çatalından sonra
Balık bıçağı: Tabağın sağına, yemek bıçağından sonra
Ordövr çatalı: Tabağın soluna, yemek çatalının sağına
Ordövr bıçağı: Tabağın sağına, yemek bıçağın sağına
Pasta çatalı: Tabağın ön kısmına
Pasta bıçağı: Tabağın ön kısmına çataldan sonra
Peçete: Tabağın üstüne veya tabağın soluna, çataldan sonra
Su bardağı: Servis tabağının hizasını geçmemek üzere ön sol kısma
Şarap bardağı: Su bardağının sağına
Şampanya bardağı: Su ve şarap bardağının en sonuna
Rakı kadehi: Su bardağının sağına
Tuzluk: Her iki tabak servisi arasına
Hardal: Sofranın iki baş taraflarına
Yağ ve sirkelik: Sofranın orta merkezine yakın
Salata kasesi: Servis tabaklarının masanın sol merkezine doğru
Şamdan: Masanın haifi merkezine doğru, sofranın iki başına
Yemiş: Sofranın tam merkezine
Çiçek: Sofranın iki tarafına doğru, bardak takımlarıyla sofranın merkezi arasına
Ekmek: Tabak servislerinin sollarındaki çatlallardan sonra
|
|
|
|