Prof. Dr. Sinsi
|
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği 25-02-2007
Çukurova Üniversitesinden: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BALCALI HASTANESİ SAÐLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİÐİ
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 : (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Çukurova Üniversitesine bağlı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin görevlerine, organlarına ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir
Kapsam
MADDE 2 : (1) Bu Yönetmelik; Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin esasları kapsar
Dayanak
MADDE 3 : (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 12 nci ve 14 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar
MADDE 4 :
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Üniversite:
Çukurova Üniversitesini,
b) Rektör: Üniversite Rektörünü,
c) Tıp Fakültesi: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesini,
ç) Dekan: Tıp Fakültesi Dekanını,
d) Merkez (Hastane): Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezini,
e) Merkez Müdürü (Başhekim): Merkezin Müdürünü (Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimini),
f) Merkez müdür yardımcıları (Başhekim yardımcıları): Merkezin müdür yardımcılarını (Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim yardımcılarını),
g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ğ) Danışma Kurulu: Merkezin Tıbbi Danışma Kurulunu
ifade eder
İKİNCİ BÖLÜM Merkezin Amacı ve Görevleri
Merkezin amacı
MADDE 5 : (1) Merkezin amacı; Merkezde uygulamalı öğretim ve eğitim olanakları sağlamak, bilimsel araştırma koşullarını hazırlamak, stratejik plan ve hedefler çerçevesinde, toplam kalite kavramı ile kaliteli sağlık hizmeti üretilmesini sağlamaktır
Merkezin görevleri
MADDE 6- (1) Merkezin görevleri şunlardır
a) Sağlık alanında, kişi ve kuruluşlardan gelen talepleri değerlendirmek, sürekli sağlık ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak,
b) Yeni teknoloji ve bilgi faaliyetlerini izleyerek, standartlarını en üst seviyeye çıkarmak,
c) Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki sağlık ve araştırma standartlarını izleyerek nitelikli sağlık hizmeti sunmak,
ç) Öğrencilere sağlık eğitimi konusunda gerekli alt yapıyı hazırlamak
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Yönetim organları
MADDE 7 : (1) Merkezin yönetim organları şunlardır;
a) Merkez Müdürü,
b) Yönetim Kurulu,
c) Danışma Kurulu
Merkez müdürü
MADDE 8 : (1) Merkez Müdürü (Başhekim); Tıp Fakültesinde tam gün statüsünde çalışan öğretim üyeleri arasından, üç yıl için Rektör tarafından görevlendirilir Süresi biten Merkez Müdürü yeniden görevlendirilebilir Merkez Müdürü; Merkez hizmetlerinin yürütülmesinden Rektöre karşı birinci derecede sorumludur
(2) Merkez Müdürünün önerisi üzerine, Tıp Fakültesinde tam gün statüsünde çalışan öğretim üyeleri arasından en az iki kişi, üç yıllık süre ile Rektör tarafından müdür yardımcısı (Başhekim yardımcısı) olarak görevlendirilir Merkez Müdürü, görevi başında olmadığı zamanlarda yardımcısını vekil bırakır Göreve vekalet altı aydan fazla sürerse yeni bir Merkez Müdürü görevlendirilir
Merkez müdürünün görevleri
MADDE 9 : (1) Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:
a) Merkezin yönetim, denetim ve gözetim görevini yürütmek,
b) Danışma Kurulu ile Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını sağlamak,
c) Merkezin gelişmesi için gerekli stratejik planları hazırlayarak Rektörlüğe sunmak,
ç) Merkez hizmetlerinin; hizmet içi programlara ve toplam kalite yönetimine uygun olarak yürütülmesini temin etmek,
d) Merkezin ödenek ve kadro ihtiyaçlarını, bütçe ile ilgili önerilerini ve görüşülecek diğer konuları tespit ederek gerekçesi ile birlikte Yönetim Kuruluna sunmak,
e) Hizmet satın alma yolu ile yapılan sözleşmelerin uygulanmasını ve denetimini sağlamak,
f) Merkez için gerekli her türlü bilgisayar otomasyon programlarını geliştirmek,
uygulamak ve bilgisayar hizmet alım sözleşmesine uygunluğunu sağlamak,
g) Bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatla kendisine verilen görevleri yerine getirmek, hizmet birimlerinin düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlamak, Merkez hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak ve çalışmaları denetlemek
Yönetim kurulu
MADDE 10 : (1) Yönetim Kurulu; Merkez Müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümüne bağlı anabilim dalı başkanları ile Dahili Tıp Bilimleri Bölümüne bağlı ana bilim dalı başkanları arasından üç yıl için seçilen ve Rektör tarafından görevlendirilen birer öğretim üyesinden oluşur
Yönetim kurulunun görevleri
MADDE 11 : (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır;
a) İlgili mevzuat ve Danışma Kurulunun önerileri doğrultusunda; Merkezin idari, sağlık, eğitim-öğretim ve araştırma hizmetlerinin yürütülmesi ve koordinasyonunda gerekli kararları almak,
b) Merkezin poliklinik, klinik ve laboratuar birimlerinin, idari ünitelerin, ortak kullanım sahalarının ve yeni kurulan ünitelerin etkin çalışması için yerleşim planlarını yapmak ve koordinasyonu sağlamak,
c) Merkezin ödenek ve personel ihtiyacını belirlemek ve bütçe tasarısı ile ilgili önerilerde bulunmak,
ç)
Merkezin mali kaynaklarını, performansa dayalı olarak inceleyerek önerilerde bulunmak
Danışma kurulu
MADDE 12 : (1) Danışma Kurulu; Rektör başkanlığında, Dekan, Merkez Müdürü, Merkez müdür yardımcıları, Tıp Fakültesinin Cerrahi Tıp, Dahili Tıp, Temel Tıp Bilimleri bölüm başkanları, anabilim dalı başkanları ile Tıp Fakültesi araştırma görevlilerinin kendi aralarından seçeceği ve Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilecek bir temsilciden oluşur Danışma Kurulu, yılda en az iki defa toplanır
Danışma kurulunun görevleri
MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin bilimsel, akademik ve stratejik hedefleri ile bu hedeflere ulaşmada performans göstergeleri çerçevesinde gerekli çalışmaların yürütülmesi için önerilerde bulunmak,
b) Merkez birimlerinde hizmet kalitesinin sağlanması için tavsiye niteliğinde kararlar almak ve bu kararları Yönetim Kuruluna iletmek, uygulamaları izlemek ve sonuçlarını değerlendirmek,
c) Her yıl sonunda birimlerin hizmet performanslarını inceleyerek ertesi yıl için personeli teşvik etmek amacıyla tedbirler alınmasını önermek
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Merkez ünitelerinin ve birimlerinin çalışma usul ve esasları
MADDE 14 : (1) Merkezde ve Merkeze bağlı olarak çalışan sağlık hizmetleri ile ilgili ünitelerde bulunan servis, poliklinik veya laboratuar birimleri ile Merkezin idari işlerinde görevli diğer idari birimler, yürüttükleri hizmetler açısından Merkez Müdürüne karşı sorumludur
(2) Anabilim dallarına ait servis ve polikliniklerin çalışma düzeni ve işleyişinden anabilim dalı başkanları sorumludur Anabilim dalı başkanları bu işleyişten aynı zamanda Merkez Müdürüne karşı sorumludur
(3) Merkez laboratuarları koordinatörü ve laboratuar sorumluları ile anabilim dallarına bağlı üniteler dışındaki ünitelerin sorumluları, Merkez Müdürünün önerisiyle Rektör tarafından iki yıllığına görevlendirilir Merkez laboratuarları koordinatörü, laboratuar sorumluları ve ünite sorumluları Merkez Müdürüne karşı sorumludur
(4) Merkez ünite ve birimlerinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin diğer hususlar Senato tarafından belirlenir
Personel ihtiyacı
MADDE 15- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 16 : (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 17 : (1) 12/4/1994 tarihli ve 21903 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Çukurova Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır
Yürürlük
MADDE 18 : (1)Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme
MADDE 19 : (1)Bu Yönetmelik hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür
Resmi Gazete Sayı : 26445
Resmi Gazete Tarih : 25-02-2007
|