Prof. Dr. Sinsi
|
Asit - Baz Dengeli Diyetler
Yıllardır gündemi meşgul eden Atkins, Montignac, Pritikin, İsveç, Lahana çorbası, South Beach ve Ayırma diyetleri ardından son zamanlarda artan ilgi gören asit- alkali diyetlerini mercek altına aldık
Bazı hatalı diyetler belli hastalıkları engellemek için ya da zayıflamayı hızlandırmak için sadece asidik ya da alkali gıdaları tüketmeyi önermektedir Ancak gerçek şu ki denge sağlamak çok daha önemlidir, total vücut sıvılarının çok alkali veya asidik olması tehlikelidir Besinler vücutta metabolize edildikten sonra kalan son ürünün alkali veya asidik olmasına göre iki grupta incelenmektedir Kimya derslerinden hatırlarsanız ph seviyesi 7 değerinde nötrdür, 7'nin altında olması alkali, üstünde olması ise asidik ortam yaratır
Alkali-kül diyeti (Alkaline-ash diet):
Diyette alkali oluşturan besinler arttırılıp asit oluşturan besinler kısıtlanır Ürik asit taşları ve sistin taşları bulunan kişilerde bu diyetten yararlanır
Asit-kül diyeti(Acid-ash diet):
- Diyette asit oluşturan besinler arttırılıp, alkali oluşturan besinler kısıtlanır
- Asidik idrar kalsiyum ve magnezyumun fosfat ve karbonat taşlarının atımını kolaylaştırır
- Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini de arttırır
Vücuttaki asidite göstergeleri nelerdir?
Kronik yorgunluk hissi
Fazla mukus üretimi
Burun tıkanıklığı
Enfeksiyonlara yatkınlık
Heyecanlı, sinirli, irite ruh hali
Kuru saç, güçsüz saçlar
Baş ağrısı
Eklem ağrıları
Kas ağrıları
Sık uçuk oluşumu
Bana asitli bir besin söylemenizi istesem, sanırım bir çoğunuz limon veya greyfurt yanıtını verirsiniz Bu besinler tüketilmeden önce asidik değere sahip olsalar dahi sindirim sonrası vücutta alkalin etkisi yapmaktadırlar Bu örnekten sonra, gelin alkali ve asidik besinleri listeleye göz atalım
Alkalin yiyecekler
Alkalin sebzeler
Tüm çiğ sebzeler, tüm yeşil salatalar, bamya, börülce, brokoli, domates, fesleğen, filizli yiyecekler, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kırmızı deniz otu, lahana, marul, maydanoz, pancar, patates, patlıcan, salatalık, sarımsak, semizotu, soğan, yeşil bezelye, yeşil fasulye, yeşil otlar, yeşil pazı
Alkalin meyveler
Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm
Alkalin proteinler
Badem, brezilya kestanesi, fındık, keçi peyniri, keçi sütü, kestane, soya peyniri, tofu
Diğerleri
Tüm yeşillikler, zeytinyağı, arı poleni, bal, bitkisel çaylar, çiğ elma sirkesi, deniz tuzu, hindistan cevizi, kanola yağı, keten tohumu, kırmızı biber, köri, tarçın, meyve suları, otlar, zencefil
Asidik yiyecekler
Asidik sebzeler
Konserve, mercimekler, mısır, yağda pişmiş yiyecekler
Asidik yağlar
Avokado yağı, ayçiçeği yağı, domuz yağı, susam yağı, tereyağı
Asidik meyveler
Erik, konserve meyveler, hazır meyve suları,
Diğerleri
***** (Bira, şarap, likör), aspirin, beyaz şeker, işlenmiş sütler (Soya, pirinç, badem, yulaf unu), kahve, kahverengi şeker, kakao, karabiber,
ketçap
Kimyasallar
Kola, meşrubat, sigara, siyah çay, şişelenmiş salata sosları, tuz, ********** maddeler, yapay tatlandırıcılar, yer fıstığı, yoğurt, yumurta
Asidik tahıllar
Tüm ekmekler, tüm pirinçler, beyaz unlu gıdalar, çavdar, kek, kepek, yulaf, makarna, patlamış mısır, pişmiş tahıllar, rafine şekerli tahıl, soda
yulaf unu
Asidik baklagiller
Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi, soya sütü
Asidik süt ürünleri
Buzlu süt, dondurma, peynir, tereyağı,
Asidik proteinler
Sığır eti, ceviz, dana eti, domuz eti, geyik ve karaca eti, hindi, ıstakoz, istiridye, kabuklu deniz ürünleri, karides, kuzu eti, mezgit, midye, organ etleri, jambon, sardalya, sucuk, sosis, tavşan eti, ton balığı
Not:Bu yiyecekler temizlenme sürecini yavaşlattığı ve plakların çözülmesini azalttığı için sınırlı tüketilmelidir
Diyetisyen Berrin Yiğit
Akkavak Sok Halil Bey Aptmanı
No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı
(0212) 291 75 15 – 16
|