08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uzun Yaşamak İçin %25 Daha Az Kalori
Amerikan Sağlık Birliği Journal da yayınlanan bir ABD araştırma çalışmasına göre, 6 ay boyunca yüzde 25 daha az kalorili yemek yenmesi halinde, bunun daha uzun ömür olmasına etkisi olabileceği belirtildi
Araştırma sonuçlarına göre, kaloriyi kısıtlayarak uzun ömür için en az iki önemli etken etkileniyor İnsulin seviyeleri ve vücut ısısı
Pennington Biomedikal Araştırma Merkezi nden bir ekip, yaşları 25 ila 50 arasında erkek ve kadınları kalori-kısıtlı diyete 6 ay boyunca tabi tuttular Böylece günlük kalori alımları yüzde 25 azaltılmış oldu
Araştırmacılar, kalori kısıtlamasına gidenleri; diyet uygulamayanlar, yüzde 12 5 kalori kısıtlaması yapıp spor yaparak enerjilerini yakanlar veya 6 ay boyunca standart düşük kalori diyet uygulayanlar şeklinde karşılaştırdılar Standart düşük kalori diyet uygulayanlar, kilolarının yüzde 15 ini verene kadar günde yaklaşık bin 800 ve 2 bin kalori aldılar
Enerji alımını (Kalori) azaltmanın uzun dönem etkileri üzerine yapılan kapsamlı araştırma sonuçlarına göre bütün diyet uygulayanlar veya spor yapanlar kilo kaybettiler ve yağları azaldı
Ancak kalori kısıtlama diyeti uygulayanların insulin seviyeleri düştü ve vücut ısıları azaldı Ve DNA larına daha az oksitleme hasarı verildi DNA daki oksitleme hasarı biyolojik ve hücre seviyesinde yaşlanmanın bir göstergesi olarak biliniyor
Araştırmacıların raporunda, "Bu etkilerin devamlı olup olmadığını ve insan yaşlanmasına bir etkisinin olup olmadığını anlamak için uzun dönem çalışmalar yapılmasına ihtiyaç var" denildi
Missouri de Washington Üniversitesi tıp profesörü John Holloszy, konu hakkında, "Bu çalışma kalori kısıtlamanın uzun dönem etkilerinin araştırılacağı gelecekteki araştırmaların temelini oluşturuyor Bu çalışmalarla kalori kısıtlamanın gerçekten insan hayatını uzatıp uzatmadığı görülebilecektir" dedi
Kaynak: Hekimce
|
|
|