08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mağara Adamı Diyeti
<b style="font-size: 14px;">İsveçli bilim adamlarının yaptığı yeni araştırmada, mağara adamı gibi beslenmenin kalp sağlığına iyi geldiği ileri sürüldü
[/b]İsveç'teki
Karolinska Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, çilek, ceviz, yağsız
et ve balıktan oluşan taş devri diyetinin, kalp ve damar hastalıkları
riskinin azaltılmasına yardımcı olduğunu ortaya koydu
Araştırmacılar,
deneylerinde, taş devrindeki gibi 3 hafta beslenen deneklerin
tansiyonlarının düştüğünü ve vücuttaki ölümcül pıhtılaşmaya neden olan
bir maddenin düzeyinin azaldığını buldu
The Daily Telegraph
gazetesine bilgi veren araştırmacılardan Dr Per Wandell, bu
araştırmanın, bu diyetin kısa süreli uygulanmasının bile kalp
hastalıkları için büyük risk etmenleri üzerinde istenen etkilerinin
olduğunu kanıtladığını söyledi
Mağara adamı diyetinin yararları
ortaya çıkarmak için yapılan deneylerde 20 gönüllüden, aralarında taze
meyva, sebze, tuzsuz balık ve yağsız etin bulunduğu katkısız besinlerle
3 hafta boyunca beslenmeleri istendi
Mandıra ürünleri, tuz,
fıstık, makarna, sosis, *****, şeker ve meyva suyu içmeleri ve yemeleri
yasaklanan bu deneklerin, günde 2 patates yemelerine de izin
verilirken, bu deneklere haftalık ikram olarak kurutulmuş meyva ve
yağlı et verildi
Deneyden 3 hafta sonra gönüllülerin yaklaşık
2 5 kilogram verdikleri, tansiyonlarının normale döndüğü ve
pıhtılaşmaya neden olan maddenin düzeyinin yüzde 72'ye dek düştüğü
belirlendi
Ancak Dr Wandell, kimi temel besin maddelerinin
alınmamasının sağlık üzerinde başka etkilerinin olabileceği uyarısında
bulunarak, mandıra ürünlerinde var olan kalsiyumun yeteri kadar
alınmamasının ileri yaşlarda kemik erimesine yol açabileceği örneğini
verdi
cnnturk
|
|
|