08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Brokoliyi Haşlayarak Yemeyin !!
Kansere karşı faydalı olduğu bilinen brokoli ve brüksel lahanası, kaynatılarak pişirilince içindeki kanserle savaşan maddelerin büyük bölümü yok oluyor
Brokoli, brüksel lahanası ve aynı aileden olan sebzeler, kansere karşı faydalı olduğu bilinen 'glucosinolates' adı verilen maddeleri ihtiva ediyor
Ancak kaynatılarak pişirilmeleri halinde kansere karşı savaşan maddelerin yaklaşık yüzde 80'i suya geçerek yok oluyor
Daily Mail'in internet sitesindeki habere göre, Warwick Üniversitesi bilimadamları, pişirme yöntemlerinin bu sebzelerdeki glucosinolates seviyelerini nasıl etkilediğini araştırdı
Araştırma sonucunda, brokolinin 30 dakika haşlanması halinde glucosinolates miktarının yüzde 77, 10 dakika haşlanması durumunda ise yarısının azaldığını tespit etti
Yarım saat haşlanan karnabaharda yararlı maddelerin yüzde 75'inin, lahanada yüzde 65'inin, brüksel lahanasında yüzde 58'inin kaybolduğu tespit edildi
Prof Paul Thornalley, "Sebze tüketiminden azami faydayı sağlayabilmeniz için kaynatmaktan vazgeçmeniz gerekiyor Bunun yerine buharda, mikrodalgada veya kızgın yağda pişirmeniz lazım" dedi
Bu sebzeleri dondurmanın da yararlı maddelerin seviyesinin azalmasına yol açtığı belirtildi
|
|
|