Konu
:
Soru:"İlaca Bağlı Karaciğer Hasarı , Gebelik Ve Hepatit"
Yalnız Mesajı Göster
08-18-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Merhabalar
Ben bir ara sırt agrılarım nedeniyle minosit muscoril sirdalud ve benzeri ilacları yogun kullım
ALT degerim 68
Lab ın ALT icin ust rang degeri 56
Ne kadar aralarla KCFT kontrolu yaptırmalıyım
Gebelik dusunuyorum bu durumda ertelemelimiyim
Diger KCFT degerlerim normal
Hepatit marker larım normal
Akut faz reaktantlarım normal
Abd USG ve endoskopi yaptırmadım
Kontrollerde yukseklik devam ederse yaptıracagım
İlaca baglı ALT yuksekliginin normale donmesi 6 ayı bulabiliyor diye okudum
Ne onerirsiniz
Saygılar
Doç
Dr
Yusuf AKCAN
16
04
10:43:38
İlaçlara bağlı karaciğer hasarları genelde ilaç kesilmesi iel bir ay içinde son bulur
ancak karaciğerde birikim yapan genelde yağda eriyen ilaçların etkisi ayları bulabilir
sonuçta sebep ne olursa olsun 6 ayı aşan alt ve ast yüksekliği karaciğer biyopsisi yapılarak değerlendirilmelidir
ayrıca peşin fikirli olmadan yani sadece ilaca bağlı hepatite takılıp kalmadan tüm sebpler araştırılmalıdır
örneğin otoimmun hepatit, hemokromatoziz, vs
sitemizde karaciğer enzimlerini yükselten diğer hepatit sebepleri ile çokça soru cevap ve konu anlatımı var onlarıda okumalısınıız
takip genelde ek şikayet gelişmez ise 3 ayda bir yapılabilir
gebelikten önce karaciğer sorunuuzun geçici bir sebepten mi yoksa tedavi edilmesi gereken bir sebepten mi olduğunun bilinmesinde fayda vardır
ancak sebebini öğrensenizde bir çok hepatit tipi gebelik açısından engel sayılmaz
İleri evre karaciğer hastalığı olanlarda gebe kalamama gibi bir sorun olabilmektedir
ancak hepatit hali olup gebe kalanlarda gebeliğin karaciğer hastalığı üzerine belirgin bir kötüleştirici etkisi bildirilmemiştir
Yazının Orjinali için Lütfen
saglikdanis
com
adresini ziyaret ediniz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul