08-18-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Her Yaşta Yenmeli
antioksidan görevi gören, soğuk algınlığına karşı direnci artıran meyveler, kalp ve kanser hastalıklarından da koruyor Günlük meyve tüketimi, 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası ise 3-4 porsiyon olarak öneriliyor
Meyve verirken dikkat edilmesi gerekenler:
İlk kez verilecek ek besin maddesi bebek aç olduğunda denenmeli
Besinler kaşıkla veya fincanla az miktarlarda verilerek başlanmalı, miktarı yavaş yavaş artırılmalı
Farklı meyveler en az 3-4 gün ara ile denenmeli, yeni bir meyve verildiğinde bebek alerji açısından gözlenmeli
Verilecek meyveler mevsimine uygun olarak seçilmeli
Meyveler soyulup doğrandıktan sonra hemen tüketilmeli, bekletilen meyve vitamin ve minerallerini kaybeder
Meyvelerin vitamini kabuğuna yakın bölgededir Bu nedenle kabukları ince soyularak çocuğun yaşına göre püre veya bütün meyve şeklinde tüketilmesi sağlanmalı Kabuğu soyulamayan meyveler olası tarım ilaçlarının kullanımı nedeni ile bir süre sirkeli suda bekletildikten sonra yenmeli (Organik tarımla üretilenler için bu işlem gerekli değildir)
Bir yaşından küçük çocuklara alerji yapma olasılığı nedeni ile çilek verilmemeli
Meyvelerin bütün olarak, posası ile birlikte tüketilmesi sağlanmalı
Meyveyi bu şekilde tüketmeyen çocuklara meyve suyu şeklinde (şekersiz-katkısız) de verilebilir Ancak meyve suyu bardakla ve fincanla verilmeli, biberonla ve yatarak meyve suyu tüketimi diş çürüklerine yol açabileceğinden engellenmeli
Aşırı meyve suyu tüketimi anne sütü veya mamanın yerini alarak yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilmektedir
Günlük meyve tüketimi, 6 ay-1 yaş arasında 1 porsiyon, 1-6 yaş arası 2 porsiyon, 6-16 yaş arası ise 3-4 porsiyon olmalı
Meyvelerin faydalı etkileri:
Meyveler içerdikleri A, C, E vitaminleri ile vücudumuzdaki hayati fonksiyonların zarar görmesini engelleyen antioksidan görevi görürler
Birçok meyvede bulunan C vitamini demir emilimini kolaylaştırırken, hastalıklara karşı vücut direncini de artırmaktadır
Portakal, greyfurt, kivi, şeftali, mandalina, armut, çilek, siyah üzüm gibi meyvelerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur
Kırmızı üzümde bol miktarda bulunan likopen antioksidan özelliği ile kanser ve kalp hastalıklarından koruyucu görev görmektedir
Nar, C-vitamini, demir, potasyum ve çeşitli antioksidanlar içermektedir kolesterolü düşürürken kalp hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır
Ayva, elma gibi liften zengin meyveler sindirimi kolaylaştırırken, kan şekerini düzenlemektedir
Ananas, C vitamini deposudur, ayrıca zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır
Avakado, içerdiği doymamış yağ asitleri ile kalp damar hastalıklarından vücudu korumakta ve toksinlerin atılmasını sağlamaktadır
Çocuklukta kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, ileride gelişebilecek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şişmanlık, şeker hastalığı, kemik erimesi, alerjik hastalıklar ve bazı kanser türlerinden korunmayı sağlıyor
Kaynak : Bayposta com
|
|
|