08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şarap Baş Ağrıtırmı
Şarap baş ağrıtır mı?
ABD’de tasarlanan cihaz, bu soruya cevap verecek  
AA - Kaliforniya Üniversitesi’nde araştırmacılar, kırmızı şarapta “baş ağrısına neden olan” kimyasalların miktarını tespit edecek bir cihaz üretti
Araştırmacılar, şarap, peynir, çikolata, zeytin gibi fermente edilmiş ya da salamura gıdalarda doğal olarak bulunan “biyojen amin” adlı kimyasal maddenin oranını kolayca ölçecek pratik bir cihaz geliştirdi
Sonuçları, Analitik Kimya dergisinde yayınlanan araştırmayı yürüten Richard Mathies, “yenilen gıdaların, vücut kimyasıyla inanılmayacak derecede ilişkisi olduğunu” belirtti
Bilim adamları, şarap içtikten sonra baş ağrısı çeken kişilerin, amin oranı yüksek gıdalardan uzak durması gerektiğini ifade ederek, bu gıdaların yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı ve adrenalin seviyesinde yükselme gibi etkiler de yaratabileceği uyarısında bulunuyor
Prototipi küçük bir evrak çantası boyutunda olan yeni cihazın, bir damla şaraptaki amin oranını beş dakika içinde tespit edebildiği belirtiliyor Cihazın, kişisel kullanıma uygun olacak ve taşınabilecek boyutlara indirilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydediliyor
Diyetisyenler ve uzmanlar, şimdilik sadece sıvılar için kullanılan yeni cihazın, amin hassasiyeti olan kişiler için kolaylık sağlayabileceğini belirtiyor
Araştırmacılar, en yüksek amin oranının kırmızı şarap ve Japon rakısında (sake), en düşüğünün birada olduğunu ifade ediyor
|
|
|