Yalnız Mesajı Göster

Tuzlanmış Balığı Bekletmeyin

Eski 08-17-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tuzlanmış Balığı Bekletmeyin





Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof Dr Ali İşmen, tuzun, balığın öz sularını akıtıp salamura haline getirdiği için hem lezzetinin hem de besin değerinin kaybolmasına yol açtığını söyledi

Prof Dr İşmen, halk arasında tuzlanarak bekletilen balığın lezzetli olacağı yönünde inanç bulunduğunu belirterek, ancak bu inancın yanlış olduğunu bildirdi

Tuzun, balığın öz sularını akıtıp salamura haline getirdiğine işaret eden Prof Dr İşmen, “Bu da balığın hem lezzetinin hem de besin değerinin kaybolmasına yol açar Bu nedenle balık, pişirileceği zaman tuzlanmalıdır” dedi

Yağlı balıkların ızgara ve fırında, yağsız balıkların ise kızartma yapılmasının uygun olduğunu anlatan Prof Dr İşmen, balığı uzun süre kızartmanın ve çok yüksek ısının protein sindirimini zorlaştırdığını kaydetti

BALIKTAN SONRA TATLI YENMELİ

Prof Dr İşmen, balığın lezzetinin artırılması için kızartmalarda karabiber, buğlamalarda limon, sirke, ızgaralarda ise defne yaprağı kullanılmasını tavsiye ederek, balık yedikten sonra sindirimin daha kolay olması için özellikle helva gibi tatlı yenmesi gerektiğini ifade etti

Alıntı Yaparak Cevapla