Yalnız Mesajı Göster

Vitaminler Ve Vitamin İhtiyaçları

Eski 08-17-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Vitaminler Ve Vitamin İhtiyaçları



B1 Vitamini Eksikliğinde Görülen Belirtiler:

iştah azalması

Sindirim bozukluğu

Kabızlık

Yorgunluk

Baş ağrısı

Sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları

Kas krampları

Ödem

B1 vitaminin uzun süre eksikliklerinde Beriberi adı verilen ve merkezi sinir sistemini yıkıcı ve bazen ölümcül olabilecek bir hastalık oluşabilir Beriberi’ye beslenme düzeyleri yeterli olan ülkelerde pek rastlanmaz Ancak alkol B1 i yıkıma uğrattığından uzun süreli alkolizm vakalarında bu hastalığa rastlanabilmektedir B1 düzeylerini ağızdan alınan antibiotikler, sulfa grubu ilaçlar, antiasitler ve doğum kontrol hapları da etkileyebilir Ayrıca karbonhidratı yüksek diyetle beslenen kişiler de B1 ihtiyacı artabilmektedir

B1 vitamini açısından zengin besinler: Kuru fasulye, yumurta, bira mayası, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleridir Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini girişini sağlayabilirler

Besinler haricinde alınan ek vitamin preperatlarında B1 genellikle B2, B3, B6, pantetonik asid ve folik asit ile birlikte bulunur

Günlük B1 Vitamini Gereksinimi: 1,5 mg dır

B2 Vitamini

Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini enerji üretimi, enzim fonksiyonu, normal yağ asidi ve aminoasit sentezi için önem taşımaktadır Serbest radikallerin toplayıcısı olan glutathion un üretimi için gereklidir

Riboflavin suda eriyen bir vitamindir ve vücutta depolanmaz Karaciğer, böbrek ve kalpde sadece birkaç dakika kalır Bu sebeple dışarıdan alınması gerekmektedir

Ağır Riboflavin eksikliğine nadir olarak rastlanır Alkoliklerde görülebilir Ancak çok ağır olmasa da tehlikeli düzeyde Riboflavin eksikliği yaşlıların yaklaşık yüzde 33 ünde görülebilmektedir

Riboflavin hücre enerji üretimini arttırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde etkili olabilmektedir ( Migrenin kan damarlarında üretilen enerjinin azalmasıyla oluştuğuna inanılmaktadır 1994 de yapılan bir çalışmada yüksek dozlardaki riboflavinin baş ağrılarının tedavisinde etkili olduğu

gösterilmiştir)

Riboflavin ışığa karşı oldukça hassastır Açık yeşil sebze ve meyvelerde bulunan bu vitamin özelliğini çok çabuk kaybeder Boş mideye alındığında sadece % 15 i emilebilir Fazla miktarda alınan Riboflavin idrar ile atılır ve idrarı hafif bir sarı yaşil renge boyar

Alıntı Yaparak Cevapla