08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Turp Ve Hint Safranı, Akciğer Kanseri Riskini Çok Azaltıyor
Sigara içen ama az miktarda turp tüketen kişilerde kanser riskinin arttığı belirtiliyor Yapılan araştırmalarda; sigara içen ve turp yemeyenlerde kanser riskinin 21 kat arttığı, yiyenlerde ise 1 3 arttığı tespit edildi
* Pişirme yöntemlerinin de akciğer kanseri riskini artırdığı anlaşıldı Buna göre; yüksek yağlı besinlerin ve hatta sebzelerin kuyruk yağı ve domuz yağında pişirilmesi hastalığa yakalanma riskini oldukça artırıyor
YAĞ YEMEYİN
* Kadınlarda kırmızı et tüketiminin, toplam yağ, doymuş yağ, kolesterol ve sigara öyküsünün akciğer kanserini artırdığı; sarı ve yeşil sebzelerin tüketiminin ise bu riski azalttığı gözlendi
* Salam, sosis ve tuzlama etler yiyenlerde, bira ve sert içkiler içenlerde akciğer kanseri riskinde anlamlı artış gözlendi
* Sebze ve meyve tüketiminin artırılmasının DNA hasarını azalttığı belirtilirken, betakarotenin akciğer kanserine karşı koruma sağlamadığı, aksine; akciğer kanseri riskini artırdığı sonucuna varıldı
* Sigara akciğer kanseri riskini artırırken; soğan, elma ve greyfurt bu riski azaltıyor Su teresi de akciğer kanserinden korunmada etkilidir
LİF ALIMINI ARTIRIN
* Böğürtlen, çilek, kiraz ve üzüm; tütün dumanında bulunan kötü etkiyi yok eder
* Araştırmalara göre; brokoli ve turpu yoğun tüketenlerde, 10 yıl içinde akciğer kanseri gelişme oranı yüzde 35 düşüyor
* Zerdeçal yani hint safranı; antidepresan ve antioksidandır Ohio Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; bu bitkinin normal hücreleri koruduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, akciğer, meme, kolon ve deri kanserlerinde etkili olabileceğini gösterdi
* Bol miktarda lif alımı (günde en az 35 gram) sağlıklı bir bağırsak ortamı sağlar, şekerin düzenlenmesinde çok etkilidir
|
|
|