Konu
:
İshaller (İshal)
Yalnız Mesajı Göster
İshaller (İshal)
08-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İshaller (İshal)
İshaller
Tüm dünyadaki ölüm nedenlerine bakıldığında ishaller ikinci sırada yer almaktadır
Kişide ishalin ortaya çıkmasına neden olan çeşitli etmenler bulunmaktadır
En önemlisi çevreye ait olan etmenlerdir
Yoksulluk, kalabalık ve sağlıksız evlerde yaşama, kanalizasyon sorununun çözülememiş olması, temiz su eldesindeki güçlükler, gıda yetersizliği ve gıdaların sağlıksız olması v
b
olumsuzluklar ishalin nedenlerinden sayılabilir
Kişinin yaşına bağlı olarak ishale neden olan parazit yada bakterinin etkinliği değişir
Bazı etmenler çocuklarda bazıları da yetişkinlerde etkili olmaktadır
Kişisel hijyenin yeterli olmaması da ishal oluşumunu etkiler
Bağırsak enfeksiyonu olup olamayacağı öncelikle alınan etkenlerin sayısı belirler
Etkenlerin hemen hemen tamamı ağız yolu ile alınır
Bulaşmada çoğunlukla dışkı ağız yolu iledir
Suların temiz olması ve dağıtım sisteminin yeterli olması yayılımı büyük oranda azaltır
İshale neden olan etkenler genellikle midenin asitli ortamında yok olurlar ve bağırsaklara ulaşamadıkları için ishale neden olamazlar
Ancak mide asit ortamını azaltan anti-asitlerin kullanımı bu etmenlere duyarlılığı arttırır
Bağırsak hareketliliğinin normal olması da ishal oluşumunu etkileyen bir faktördür
Normal hareketlilik bağırsakta bakterilerin birikmesini engelleyerek ishal oluşumunu engeller
Bağırsaklarda normal şartlarda bakteriler bulunmakta ve bu bakteriler insan vücudunda herhangi bir hastalığa neden olmamaktadır bu bakteriler bağırsak florası diye adlandırılır
Ancak antibiyotik kullanımı sonucu bağırsak florasında azalma olursa diğer patojen yani ishal yapıcı bakterilerin çoğalmasına neden olur ve böylelikle hastalık ortaya çıkar
Bağırsağın kendine ait savunma sistemleri mevcuttur
Bazı hastalılarda bu savunma sistemleri ortadan kalktığından ishal oluşumu kaçınılmaz olur
Bulaşma yolları
: Deri yolu ile bulaşan parazitleri bir tarafa bırakacak olursak, çoğu enfeksiyoz ishaller etkenlerin ağız yoluyla alınması sonucu edinilir
Dışkı-ağız yoluyla bulaşma su, gıda veya kişiden kişiye dokunma yoluyla olmaktadır
Yayılım şekli her etmende farklılıklar göstermektedir
Etkenler:
Akut ishale yol açan bir çok enfeksiyöz ve enfeksiyöz olmayan etmenler vardır
Bununla birlikte akut ishal olgularının çoğundan enfeksiyöz etkenler sorumludurlar
Bakteriler, virüsler, mantar ve parazitler ishale neden olabilmektedir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul