08-17-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Toplum Sağlığı Yönünden Kurşun Zehirlenmesi
Kurşun Metabolizması
Kurşun doğal olarak, bir çok şekilde, özellikle solunum ve sindirim yolu ile alınır Cilt yoluyla bulaşma ise yalnız organik bileşiklerle olur En önemli alınma şekli solunum yoludur Kurşun, buhar ve dumanının solunmasıyla, akciğerler aracılığıyla kana karışır Hava ve su insanlar için devamlı bir kurşun kaynağıdır Gıdaların önde gelen metalik kirleticilerinden biri kurşun olup, konserve gıdalarla beslenme vücuda alınan kurşunun önemli bir kaynağını oluşturabilir Sindirim yoluyla alınan kurşunun onda biri kana karışır, kalanı dışkı ile atılır Sağlıklı bir kişinin besinlerle günde 200 mg kadar kurşun aldığı belirtilmektedir Yurdumuzda, erişkinlerin besinlerle günde 70 Microgram civarında kurşun aldıkları bildirilmiştir
Kurşunun bir başka kaynağı da duvar boyalarıdır Günümüzde kullanılan bazı duvar boyaları yüksek miktarda kurşun içermekte (sülyen ve üstübeç kurşundan zengin astar boyalar olup, kurşun oranı kuru ağırlıklarının %50'sini oluşturabilir), bu tür boyalarla boyanmış evlerde oluşan tozlar, ortalama 750-11 000 Microgram/g kurşun içerikleri ile özellikle çocuklar için önemli miktarda kurşun alımına aracılık edebilmektedir Organizmada kurşun homojen olarak dağılmaz Kurşun sırayla; 1 Kemiklerin kompaktası başta olmak üzere sert dokularda, 2 Kemik iliği ve sinir sisteminde, 3 Eritrositlerde (kan kırmızı hücreleri), 4 Plazma (kanı oluşturan hücrelerin içinde bulunduğu çeşitli maddelerden oluşmuş sıvı) proteinlerinde birikir
Erişkinlerde kurşunun %94 'ü, çocuklarda ise sadece %74'ü, kemiklerde depolanır Bu zararsız çözünmeyen depo kurşundur Kan ve yumuşak dokulardaki kurşunun yarılanma ömrü 28-36 gün, kemikte ise 20 yıldır Kurşunun %90'ı dışkı ile atılır idrar, ter ve özellikle dışkı ile atılma sonucu kan plazmasında kurşun düzeyi düştükçe, depo kurşununda azalma olur En son plazma kurşunu düşer
|
|
|