08-16-2012
|
#7
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bronş Asmasını Ortaya Çıkaran Madde,Yiyecek Ve İlaçlar
F İçe çekme (inhalasyon yolu) ile kullanılan ilaçlar
Öksürük ile birlikte soluk darlığı, ölçülü dozda püskürtme sağlayan ilaçlarla nadir de olsa meydana gelebilmektedir Bu durum ilaçların içindeki çeşitli katkı maddelerine bağlanmaktadır 
GIDALAR VE KİMYASAL KATKI MADDELERİ
Metabisülfit yüzyıllardan beri yiyeceklerin hazırlanması ve korunmasında kullanılmaktadır Normal kişilerde yüksek miktarlarda alınmasına rağmen aşikar bir yan etki meydana getirmediği için ABD dahil birçok ülkede kullanımı serbesttir Sülfür dioksit veya sülfit içeren yiyecekler şunlardır:
-kurutulmuş ve paketlenmiş meyveler, meyve suları
-bira, şarap vs gibi fermantasyon ürünü içecekler
-turşu ve salamuralar
-sucuk, hazır salatalar, patates cipsleri
-karides ve diğer deniz ürünleri
-işlemden geçmiş hazır yiyecekler
Sülfür dioksit gazi ile sülfit iyonları hassas kişilerde hava yollarında daralmaya neden olan güçlü faktörlerdir Sülfitler ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır Daha öncede belirtildiği gibi bir takım aerosol ilaçlar ile bulantı ve kusmalarda kullanılan metoklopramid (metpamid) ampulleri bileşiminde sülfit mevcuttur Bu ilaçlarla da soluk darlığı rapor edilmiştir Genel olarak astmalı hastaların %5'inde astma ataklarının sülfitlerle ortaya çıktığı bildirilmektedir Tedavide metabisülfit içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekmektedir
Metabisülfit dışındaki diğer katkı maddeleri de astma krizlerine neden olabilmektedir Tartrazin gıda ve meşrubatlara sarı renk vemrek için kullanılır Aspirin allerjisinin birlikte görüldüğü vakalarda astma krizini ortaya çıkarabilir Çin 10kantalarında lezzet verici olarak kullanılan soya ürünlerindeki katkı maddesi olan sodyum glutamad da sülfitler gibi soluk daralması yaptığından "Çin Restoram Astması" denilen özel bir tablo oluşturmaktadır Yine yapay besinleri daha cazip hale getirmek için kullanılan ve kırmızı renk veren amaranth, mavi renk veren indigotin ve diğer azo veya azo olmayan boyalar ile de astına krizleri bildirilmiştir
Doğal protein yapısındaki antijenik gıda maddelerinin de astına krizlerini ortaya çıkarması her zaman olasıdır Yer fıstığı, Hindistan cevizi, mısır, balık, yumurta, süt ve muzun ender olarak astma krizlerini uyardığı bilinmektedir
SONUÇ
Günümüzde çok çeşitli ilacın kullanımı, hava kirliliği, hızlı yaşam koşulları nedeni ile hazır veya çabuk hazırlanabilir yiyeceklerin artan şekilde tüketilmeye başlanması ve çeşitli kimyasal katkı maddeleri ile karşılaşmanın astma sıklığını arttıracağı açıktır Hastalara, krizleri ortaya çıkaran etkenlerden mümkün olduğu kadar uzak durmaları önerilmeli ve yeni bir ilaç başlanması halinde hastanın yakın takibi yapılmalıdır
|
|
|