Yalnız Mesajı Göster

Halkın Sağlık Eğitimi Yönetmeliği

Eski 08-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Halkın Sağlık Eğitimi Yönetmeliği

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Teşkilat ve Görevler

Teşkilat

Madde 7- Halkın sağlık eğitimi faaliyetleri aşağıdaki teşkilatlar tarafından yürütülür

a) Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü,

b) İl Sağlık Müdürlüğü,

c) Sağlık Eğitim Kurumları

Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünün Görevleri

Madde 8- Genel Müdürlük;

Bakanlığın hizmet politikası ve hedeflerine yönelik olarak halkın sağlık eğitimi çalışmalarının yürütülmesi için gerekli tedbirleri alır Gerektiğinde halk sağlığı eğitimine ilişkin genel politikanın belirlenmesi, halkın sağlık eğitimi yıllık planlarının hazırlanması ve çalışmaların değerlendirilmesi

amacıyla çalışma grupları oluşturur

Sağlık Müdürlüğü

Madde 9- Sağlık Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Bakanlık tarafından hazırlanan halkın sağlık eğitimi yıllık planı doğrultusunda, sağlık müdürlüğü eğitim şube müdürlükleri aracılığı ile mahalli olarak düzenlenecek halkın sağlık eğitimi programlarının uygulanmasını ve değerlendirilerek Genel Müdürlüğe bildirilmesini sağlamak,

b) İlin halkın sağlık eğitimi ihtiyaçlarını belirleyerek, Bakanlığın halkın sağlık eğitimi yıllık planı hazırlanmasında göz önünde bulundurmak üzere Genel Müdürlüğe bildirmek,

c) İl sağlık eğitim kurumlarının hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak

Sağlık Eğitim Kurumları

Madde 10- Sağlık eğitim kurumlarının görevi, halkın sağlık eğitimi ile ilgili olarak personele ve halka yönelik eğitim programları düzenlemek ve uygulanmasını sağlamaktır

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim Faaliyetlerinde Görevlendirilecek Personel

Görevlendirme

Madde 11- Eğitim faaliyetlerinde görevlendirilecek eğitim yöneticisi, eğitim görevlileri ve diğer personel Genel Müdürlük ve faaliyeti teklif eden birim ile işbirliği yapılarak belirlenir

İlde gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerinde ise görevlendirme Valilikçe yapılır

Eğitim Yöneticisinin Görev ve Sorumlulukları

Madde 12- Eğitim yöneticisinin görevleri şunlardır:

a) Eğitim programının uygun bir şekilde yürütülmesi için eğitim kurumu yöneticisi, eğitim görevlileri ve diğer yetkililerle işbirliği yapmak,

b) Eğitim için gerekli ortamı hazırlamak,

c) Eğitim faaliyetleri sonunda eğitimin değerlendirilmesini yaparak, faaliyetlerle ilgili rapor hazırlayıp, Genel Müdürlüğe gönderilmesini sağlamak

Eğitim Görevlilerinin Nitelikleri

Madde 13- Eğitim faaliyetlerinde görev alacak personelde aşağıdaki nitelikler aranır:

a) Bakanlık içinden görevlendirilecek personelin eğitim programlarında yer alan konularda gerekli bilgi ve beceriye sahip olması,

b) Bakanlık dışından görevlendirilecek öğretim görevlilerinin de üniversitelerde "öğretim üyesi"/"öğretim görevlisi" olması veya diğer kurumlarda çalışmış olmakla beraber eğitim programında yer alan konularda gerekli bilgi ve beceriye sahip olması,

c) Yeni bilgi ve teknolojilerin transferinde ihtiyaç duyulması halinde, yurt dışından da eğitimci temin edilebilir

Eğitim Görevlilerinin Görev ve Sorumlulukları

Madde 14- Eğitim görevlilerinin görevleri şunlardır:

a) Yaptıkları eğitim programına göre verecekleri konuların notlarını programın başlamasından en az bir hafta önce eğitim yöneticisine vermek,

b) Eğitimi yürütmek ve sonucu değerlendirmek,

c) Zorunlu nedenlerle görevlerine devam edememeleri halinde durumu derhal eğitim yöneticisine bildirmek

BEŞİNCİ BÖLÜM

Eğitim Türleri, Eğitim Faaliyetlerinin

Planlanması ve Uygulanması

Eğitim Türleri

Madde 15- Konunun özellikleri dikkate alınarak aşağıda belirtilen eğitim türlerine benzer programlar düzenlenir

a) Personel Eğitimi

Halkın sağlık eğitimini gerçekleştirecek personelin yurtiçi eğitimi, Sağlık Bakanlığı "Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği" ve yurt dışına gönderilecek personele ise "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik" esaslarına göre düzenlenir

b) Halk eğitimi

Toplumu oluşturan kişilerin sağlık bilincini, davranışını geliştirerek, sağlıklarını koruyabilir, sağlık sorunlarını çözebilir, sağlık hizmetlerine katılabilir, sağlık haklarını savunabilir hale getirmek için uygulanacak sağlık eğitimidir

Yıllık Eğitim Plan Ve Programları

Madde 16- Bakanlık halkın sağlık eğitim plan ve programları; koordinasyon birimi olan Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünce 5 yıllık kalkınma planı ve yıllık programlar doğrultusunda, merkez birimlerinin merkez ve taşra teşkilatlarından sağlayacağı bilgiler, raporlar, teklifler dikkate alınarak

yıllık olarak hazırlanır, teknik ve yönlendirme kurulunda görüşüldükten sonra "Bakanlık Makam Onayı" ile uygulamaya konulur

Yıllık halkın sağlık eğitim planında; tarih, süre, yer, konu, amaç, katılacak kişi ve sayıları, eğitim görevlileri, eğitim yöntemleri, eğitim materyali, işbirliği yapılacak kişi ve kurumlar belirlenir

Eğitim programının içeriğinin belirlenmesi durumunda, ihtiyaç halinde çalışma grupları oluşturulabilir Yıllık eğitim planı onaylandıktan sonra eğitim programlarının başlayacağı tarihten en az 1 ay önce ilgili birimlere bildirilir

Madde 17- İl sağlık müdürlüklerince, Bakanlığın halkın sağlık eğitim yıllık planı göz önünde bulundurularak, ilin eğitim ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programları hazırlanır ve Valilik onayı alındıktan sonra yürürlüğe konulur

Bu faaliyetlerin tarihi, yeri, programı, eğitim yöneticileri, eğitim görevlileri ile eğitime katılacaklar il sağlık müdürlüğünce belirlenir ve Valilik onayına sunulur Yıllık plandaki her türlü değişiklikler Valilik onayı alınarak yapılır Valilik yıllık eğitim planını ve uygulama sonuçlarını Genel Müdürlüğe bildirir

Eğitim Planında Değişiklik

Madde 18- Bakanlık halkın sağlık eğitimi yıllık planının uygulanma devresinde yapılması zorunlu görülen değişiklikler, Genel Müdürlükçe değerlendirildikten sonra "Bakanlık Makam Onayı" ile yapılır ve teşkilata bildirilir

Alıntı Yaparak Cevapla