|
Prof. Dr. Sinsi
|
Halkın Sağlık Eğitimi Yönetmeliği
ALTINCI BÖLÜM
Katılma, Sınavlar, Değerlendirme, İzinler ve Disiplin
Eğitim Faaliyetine Katılma
Madde 19- Halkın sağlık eğitim faaliyetine katılacak personel, amaca uygun olarak eğitilir ve eğitim faaliyetlerinde görevlendirilir
Diğer Kurumlardaki Eğitime Katılmak
Madde 20- Diğer kurumlardaki eğitime, uygun nitelikteki personelin katılmaları Genel müdürlükçe/Valilikçe değerlendirilir ve "Bakanlık Makam Onayı" ile uygulamaya konulur
Eğitim Faaliyetlerine Diğer Kurumlardan Katılmak
Madde 21- Masrafları kendilerine veya kurumlarına ait olmak kaydıyla Bakanlık dışından kamu ve özel diğer kurum personeli için bu Yönetmelik çerçevesinde eğitim faaliyetleri düzenlenebilir; ayrıca anılan personelin Bakanlıkça veya Valilikçe düzenlenecek eğitim faaliyetlerine katılmaları da kabul edilebilir
Eğitim Faaliyetlerine Katılmayanlar
Madde 22- Herhangi bir sebeple eğitim programıyla ilişkisi kesilenlere ve sınavlara katılmayanlara başarı ve katılma belgesi verilmez
Devam Durumu
Madde 23- Eğitim faaliyetlerine, mazeretsiz olarak eğitim süresinin %5'i ve mazeretli olarak %10'u oranından daha fazla süre katılmayan personelin faaliyetle ilişiği kesilir
İzinler
Madde 24- Eğitime katılanlar, eğitim süresince 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A), (B), (C) bentlerinde belirtilen mazeretleri dışında izin kullanamazlar Kullanılması halinde eğitim programıyla ilişkileri kesilir
Başka kurumlardan eğitime katılanlar, eğitim programları kurallarına uymak zorundadır
Disiplin
Madde 25- Eğitim faaliyetine katılanlar, öğretim programında yer alan faaliyetlere katılmak ve bunların gerektirdiği çalışma ve ödevleri yapmak zorundadırlar Eğitim faaliyetlerini engelleyici veya aksatıcı tutum ve davranışları görülenlerin eğitim yöneticisi tarafından faaliyetle ilişiği kesilir Durum, en kısa sürede mahalli eğitim faaliyetlerinde Valiliklere, Bakanlıkça yapılan eğitim faaliyetlerinde Genel Müdürlüğe bildirilir Bu kişiler hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve konuya ilişkin diğer mevzuatın disiplin cezaları ile ilgili hükümleri uygulanır
Eğitimin Değerlendirilmesi
Madde 26- Eğitimin değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur:
a) Eğitime katılan personelin eğitim öncesi ve sonrası bilgi ve beceri düzeyi değerlendirilir,
b) Değerlendirme, eğitim programının amaçlarına göre yazılı, sözlü, uygulamalı veya hem yazılı hem sözlü hem de uygulamalı sınavla yapılabilir,
c) Sınavın şekli ve soruları eğitim görevlileri tarafından belirlenir
d) Değerlendirme ile ilgili tedbirler eğitim yöneticisi, eğitim merkezi müdürü ve eğitim görevlileri tarafından ortaklaşa alınır,
e) Değerlendirme, eğitim yöneticisi ve eğitim görevlilerinden oluşan "Değerlendirme Komisyonu" tarafından yapılır,
f) Yapılan değerlendirme sonucunda başarısız olanlar ve mazeretleri sebebi ile eğitim sonu değerlendirmeye katılmayanlar için eğitim komisyonunca bir sınav daha yapılarak tekrar değerlendirilir
g) Eğitimle ilgili yapılan sınavlar 100 üzerinden değerlendirilir 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır,
ı) Eğitim sonunda sınavlardan herhangi birine mazeretsiz olarak katılmayanlar başarısız sayılırlar Ayrıca haklarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümleri uygulanır,
i) Halk sağlığı eğitim programına katılan personelin, programa katılımı, devam, izin, disiplin durumu ve eğitimin değerlendirilmesi ile ilgili hususlar " Sağlık Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği" nde belirtilen esaslara göre gerçekleştirilir,
j) Halkın sağlık eğitiminde değerlendirme esası, eğitim programına halkın katılımını teşvik eder şekilde olmalıdır Özendirme biçimi; şiir, kompozisyon, makale, resim, karikatür, proje hazırlama, aktif uygun sağlıklı yaşam örneğini uygulama şeklindeki etkinliklere katılım ve başarı belgesi, plaket, madalya, para, kitap, düzenlenecek bir gezi programına katılım, basın önünde tanıtım ve bu gibi ödüllü olmalıdır
Belge Verilmesi
Madde 27- Eğitim faaliyeti sonucu başarılı olanlara eğitimin özelliğine
göre "Başarı Belgesi" veya "Sertifika"; başarısız olanlara ve eğitim faaliyeti
sonunda herhangi bir değerlendirme yapılmadığı durumlarda "Katılım Belgesi",
eğitimi düzenleyen birimce hazırlanarak eğitim faaliyetleri sonunda
katılımcılara verilir
YEDİNCİ BÖLÜM
Mali Hükümler
Eğitim Giderleri
Madde 28- Eğitim çalışmalarının yürütülmesi ile ilgili eğitim giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanır
Eğitim Görevlileri Ve Eğitime Katılanların Giderleri
Madde 29- Eğitim yöneticileri, görevliler ve eğitime katılanlara, eğitime katıldıkları süreler dikkate alınarak, 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile Bütçe Kanununun ilgili hükümleri uygulanır Eğitimin görev yerinde yapılması halinde eğitime katılan personele gündelik verilmez
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine göre ek ders görevi verilir
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
Madde 30- Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme
Madde 31- Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür
|