Yalnız Mesajı Göster

Engelliler Hakkında Herşey

Eski 08-16-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Engelliler Hakkında Herşey

engellilerle ilgili başka şeyler konuşmalıyız

Arka planGeçen hafta bir annenin talebi ortalığı karıştırdı Bu anne zihinsel engelli oğlu Umut Mert’in büyümesinin durdurulmasını istedi İsteğine örnek olarak da ABD’de Ashley adlı 9 yaşındaki zihinsel engelli kızı gösterdi Talep üzerine her kafadan bir ses çıktı Hükümet ve Diyanet’ten yetkililer talebe karşı çıktı Sonunda etik bir kurul oluşması gündeme geldi ancak tartışmalar bitmedi

Biz de bu olaydan yola çıkarak zihinsel engelliler ve yaşamlarına ışık tutmak istedik bu hafta Türkiye’de engelliler konusundaki çalışmalar neler, yaşam koşullarında ilerlemeler var mı, yasa bir umut olur mu sorularının peşinden gittik ve Türkiye Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Tarık Bitlis’in kapısını çaldık

Bitlis ile Ümraniye’deki Derin Marmara Zihinsel Engelliler Özel Eğitim Okulu’nda bir araya geldik Okulu dolaştık, Bitlis’i yaşamını adadığı zihinsel engelliler ile birlikte fotoğrafladık

Türkiye’de Ashley olmaz

Engelliler Federasyonu Başkanı Bitlis, Umut Mert’in annesine karşı çıktı, ‘Çocuğun kararı değil ki bu Annenin sorunlarını çözmek gerek’

dedi Bu kararın tüm engelli çocukların ailelerinde hayal kırıklığı yaratacağını söyledi ve ekledi: ‘Bunun gündem yapılması da yanlış Engellilerle ilgili başka şeyler konuşmalıyız Ekimde Şanghay’da Dünya Yaz Oyunları’na gideceğiz Orada engelli sporcular ülkemizi temsil edecek

Zihinsel engelli Umut Mert’in annesi çocuğunun büyümesinin durdurulmasını talep etti Destekliyor musunuz bu talebi?

- Talebin çıkış noktası ABD’deki bir vaka Oradaki olayla buradakini karşılaştırmak lazım Bir de bu olayın iki yönü var: Anne ve çocuk Burada çocuğun karara katılımı yok, onun hakkında bir kararı onu dahil etmeden veriyoruz Kararın sadece annesi tarafından verilmesi bence yanlış

Ama anne çaresiz durumda olduğunun sinyalini veriyor Ne yapmalı?

- Yapılması gereken, annenin sorunlarını çözmek Salt ailenin talebinden yola çıkılarak büyüme durdurulursa bugüne kadarki bütün sistemleri durdurmamız lazım Neden biz zihinsel engellilere spor federasyonu için koşturuyoruz o zaman? Niçin okullar açıyoruz?

ABD’de benzer bir talep kabul edildi

- ABD’de şartlar çok farklı Orada idam da var, ötenazi de İki değişik toplumdan bahsediyoruz Şunu vurgulamak istiyorum: Sorun annenin sorunu, çocuk üzerinden tartışma yapılmamalı Türkiye’de engellilerle ilgili tartışılacak o kadar çok şey var ki, böyle bir konuya kilitlenip kalmayı doğru bulmuyorum

6 BİN SPORCUMUZ VAR

Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’nun çalışmaları neler?

- Türkiye’nin bütün şehirlerinde örgütlü bir federasyonuz biz Özerk olduk 6000’e yakın sporcumuz var

Tüm zihinsel engelliler spor yapabilir mi?

- Evet Bedensel engeli olanlar da yapabilir 8 yaşın üzerindeki herkes etkinliklerimizden yararlanabilir Şu an 12 dalda çalışmamız var

Engellilere nasıl ulaşıyorsunuz?

- Genelde çocukların bir araya geldiği yerler okullar ve sivil toplum örgütleri Buralardaki beden öğretmenleriyle ilişkimiz var Yıllık faaliyet programımızı açıklıyoruz, öğretmenler de bu programa göre başvurabiliyor Önce temel bir eğitim veriyoruz, sonra branşlara ayırıyoruz

Faaliyet programınızda neler var?

- Belli kurallar dahilinde yıl boyunca yarışmalar düzenliyoruz Hem yurt içi hem yurtdışı yarışma ayakları var

Nedir yurtdışı ayağı?

- Bizi millet olarak ilgilendirecek Dünya Yaz Oyunları var önümüzde Ekim ayında Şanghay’da yapılacak 166 ülkenin zihinsel engelli sporcularına yönelik dünyanın en büyük spor organizasyonu Biz gidip orada Türkiye’yi temsil edeceğiz

Türkiye ne zamandır katılıyor bu yarışmalara?

- Yaklaşık 20 senedir

SPONSOR ARIYORUZ

Faaliyetlerin maddi boyutunu kim karşılıyor?

- Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün verdiği bir bütçemiz var Bunun haricinde özerk olduk, sponsor arayışlarımız devam ediyor Milli Eğitim’e bağlı okullarda hizmet bekleyen 40 bin öğrenci daha var

Zihinsel engellilerin üzerinde sporun etkileri neler?

- Toplumla iletişimlerini sağlıyor Mesela Artvin’den bir çocuk geliyor Muğla’da yarışmaya katılıyor Bu çocuk belki hayatında ilk kez yolculuk yapıyor, belki ilk kez bir otele gidiyor

Gelelim zihinsel engellilerin temel eğitimine Türkiye yolun neresinde?

- Engellilerin de 8 yıl temel eğitim alması lazım Devlet bu konuda maalesef yeterli olamıyor Özel kuruluşlar da bazı görevleri karşılayabilir Okulların sayıları artırılmalı Bir de görme özürlüler, işitme özürlüler için okullar var ama birden fazla engeli olanlar için yok

Bakımda da eksikler var

- Evet Son özürlüler yasası ile bu konuda önemli gelişmeler oldu Ödenek çıktı, evde bakımı da devlet karşılıyor ama yaygınlaştırılması için zamana ihtiyaç var

ABD ve Avrupa ile kıyaslanınca Türkiye, engelli hakları ve imkanları konusunda nerede duruyor?

- Henüz emekliyoruz Ama bu durumdan avantaj yaratabiliriz Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok Karşımızda hazır sistemler var Onlar iyi incelenip bize uygun olanlar alınabilir Böylece Batı’dan çok daha hızlı bir şekilde ilerleriz

Süreci hızlandırmak için yetkililere ne mesaj vermek lazım?

- Onlara engellilerin ağzından şu cümleyi söylemek lazım: Kazanma şansı verin, yeterli!

İstanbul’da 10 okul var

ÜMRANİYE’deki Derin Marmara Özel Eğitim Okulu, 2005’ten beri zihinsel engellilere hizmet veriyor Kurumun Koşuyolu’nda rehabilitasyon merkezi var Ümraniye’de 250, Koşuyolu’nda 60 öğrenci mevcut İstanbul’da zihinsel engellilere yönelik okulların sayısı 10’u geçmiyor Milli Eğitim bireysel ve grup çalışmalarının masraflarını karşılıyor ancak temel eğitimi karşılamıyor Derin Marmara bünyesinde bir de “Özel Eğitime Destek Derneği”ni barındırıyor Bu dernekte engellilerin ailelerine yönelik çalışmalar yapılıyor, psikolojik destek sağlanıyor

Eşref Bitlis’in oğlu

TARIK BİTLİS 1956’da Elazığ’da doğdu Hacettepe Üniversitesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon eğitimi aldı 1984’ten beri engelliler üzerine çalışıyor Engellilere yönelik sosyal hizmetler çalışmalarını, sokak çocuklarını, yurtiçi ve yurtdışı özürlülerle ilgili spor çalışmalarını takip ediyor İki dönemdir engellilerin spor federasyonu başkanlığını yürütüyor Tarık Bitlis, 1993’te uçağının infilak etmesi sonucu ölen eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in oğlu

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla