08-16-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hafızanızın Dostu Düşmanı!
Bazen yakın bir arkadaşınızın ismini veya bir gece önce yediğinizi unuttuğunuz oluyor mu? Yoğun iş hayatı, hafızamızı olumsuz yönde etkileyebiliyor Özellikle stresli bir işe sahip olanlar ve raporlar arasında boğuşanlar bu konudan daha fazla şikayetçi Son araştırmalar, ofis hayatı yoğun bireylerin, hafızalarını taze tutmak için düzenli ve dengeli beslenmeye önem vermesi gerektiğini gösteriyor

Yaban mersini: Araştırmalar, içeriğindeki anti-oksidan kapasitesi yüksek antosiyanidinlerle hafızayı desteklediğini gösteriyor Antosiyaninler, yaşa bağlı olarak gelişen hafıza azalmasını engelliyor Ayrıca glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri üzerinde olumlu etkileri var Alzheimer’a karşı koruyucu etkisi de biliniyor Günde, 30 adet (yaklaşık bir avuç) kuru yaban mersini tüketilebilir
Elma: “Günde bir elma seni doktordan uzak tutar” cümlesi bir özdeyiş değil, gerçek Elmanın içeriğindeki quercetin, kateşin, phloridzin ve chlorogenic asit güçlü anti-oksidanlar Son çalışmalar, quercetin’in hafıza kayıplarını önleyici etkisi olduğunu gösteriyor
Somon: Hafıza dostu somon, omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynağı Araştırmalar, tüketiminin beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor Omega-3 yağ asitleri, hücre inflamasyonunu azaltarak, hafızayı taze tutmaya yardımcı oluyor
Ispanak: Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, yaşa bağlı gelişen hafıza kayıplarını yavaşlatıyor Ayrıca ıspanak, folik asit içeriği yüksek bir sebze Bu sayede Alzheimer riskini azaltıyor
Kırmızı soğan: Antosiyanin ve quercetin içeriğiyle beyin için harika bir besin
Kuruyemiş ve yağlı tohumlar: Birçok yağlı tohumun, E vitamini içeriği oldukça yüksek E vitamini, hafıza için önemli bir anti-oksidan Badem, fındık ve ayçekirdeği en iyi kaynaklarından
Yağsız kırmızı et: Çalışmalar, demir eksikliğine bağlı olarak hafıza kayıpları yaşanabileceğini gösteriyor Kırmızı et, demirin çok iyi bir kaynağı Demir, hem vücut direnci hem de zihin keskinliği için önemli Demir eksikliği yaşayan bireylerde anemi ve hafızada zayıflamalar görülüyor
Üzüm: Kırmızı ve mor üzüm, quercetin’le antosiyanin içeriyor Kırmızı şarabın da quercetin ve antosiyanin değerleri yüksek ancak fazla miktarda alkol tüketmek, hafızayı olumsuz etkiliyor
Biberiye: Biberiyeyi koklamak bile hafıza üzerine olumlu etki gösteriyor Beyine giden kan akışını artırıyor, böylece konsantrasyonu yükseltiyor
Kafein: Çalışmalar hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor ancak özellikle orta yaş grubundakilerin hafızası üzerindeki olumlu etkileri öne çıkıyor
Hafıza için kötü tercihler:
Aşırı alkol tüketimi,
Kontrolsüz yapay tatlandırıcı kullanımı,
Yüksek şeker içeren besinler,
Çok Yağlı yiyecekler
|
|
|
|