08-16-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yılda Kişi Başına 130 Yumurta Tüketiyoruz
Dengeli beslenme açısından insan hayatında büyük yer tutan yumurta, ülkemizde diğer hayvansal gıdalar gibi yeterince tüketilmiyor
EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği işbirliğiyle düzenlenen ‘Hayatın Kaynağı Yumurta’ panelinde konuşan Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof Dr Mustafa Kaymakçı, ülkemizde kişi başına yılda 130 yumurtanın tüketildiğini belirterek, sağlıklı ve dengeli beslenme açısından çok yetersiz olan bu rakamın 250′ye çıkarılması gerektiğini söyledi
EÜ Ziraat Fakültesi Prof Dr Feyzi Önder Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof Dr Mustafa Kaymakçı, ülkemizde damızlık yumurta ve hammadde konusunda dışa bağımlı durumda olduğumuzu belirterek, dışa bağımlılığı kırmak için devlet politikalarına ihtiyacımız olduğunu söyledi Bu konuda Tarım Bakanlığı, yumurta üreticileri, ve üniversitelere büyük iş düştüğüne değinen Prof Dr Kaymakçı, ‘Orta ve uzun dönemli stratejik plan yapmalıyız Ayrıca sektördeki üretim planlaması sorunununu da çözülmesi gerekiyor’ dedi
Yeterli ve dengeli beslenme açısından yumurtanın insan hayatında büyük yer tuttuğunu kaydeden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr Semih Erkan, ‘Yumurta geçmişten günümüze insan yaşamındaki önemini korumuştur Ne yazık ki ülkemizde diğer hayvansal gıdalarda olduğu gibi tüketimi yeterli değil Yumurta tüketimini arttırmak konusunda gerekli politikaların oluşturulması gerekmektedir’ diye konuştu
Haydi Türkiye günde 1 yumurta
Toplum olarak yumurtayı bilmemize rağmen, çok iyi tanımadığımızı açıklayan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Balcı, ‘Bu amaçla birlik olarak Eylül ayında ‘Haydi Türkiye Günde 1 Yumurta’ adlı kampanya başlatacağız Ancak yumurta hakkında bilinen yanlışları ortadan kaldırarak, var olan tüketimi gelişmiş ülkeler düzeyine çekmek istiyoruz
Başlatacağımız kampanya çerçevesinde 13 Ekim ülkemizde de Dünya Yumurta Günü olarak kutlanacak’ dedi
Yumurtanın hayatın kaynağı olduğunu belirten İzmir İl Tarım Müdürü Muzaffer Ağar, gelişmiş ülkelerde günde 1 yumurta tüketilirken, ülkemizde bu rakamın çok düşük olduğunu söyledi Sağlıklı nesil yetiştirmenin yolunun, sağlıklı gıdalardan geçtiğini açıklayan Ağar, tarım teşkilatı olarak üretici birliklerinin yanında olduklarını söyledi
Kahvaltıda yumurta tüketin
Açılış konuşmalarının ardından başlayan ve oturum başkanlığını Prof Dr Çetin Koçak’ın yaptığı panelde söz alan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof Dr Neslişah Rakıcıoğlu, yumurtanın büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar açısından çok önemli olduğunu dile getirdi Sabah kahvaltısının okul başarısı açısından gerekli olduğunu açıklayan Prof Dr Rakıcıoğlu, ‘Kahvaltıda yumurta tüketimi sağlanmalıdır Ayrıca gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlılarda kas kütlesinin gelişimi için, yanıklı ve enfeksiyonlu hastalara hazırlanan diyetlerde önemli yer tutar Yağ içeriği en düşük besindir Doymuş yağ asit oranı da düşüktür Trombosit birikimine engel olduğu için kalp-damar hastalıklarını önlemek açısından da önem taşımaktadır’ dedi
Yumurtadaki kolesterolden korkulmaması gerektiğini açıklayan Prof Dr Rakıcıoğlu, ‘Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü faydalı kolestrolü arttırıcı etkisi vardır Kolestrol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir’ dedi
Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Özge Altan, EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Dr Berna Türkekul ve Gurme-Vatan Gazetesi Yazarı Engin Akın yumurtanın beslenmedeki önemi, ülkemizde yumurta kalitesi kavramı, yumurta sektörünün durumu, üretimi ve tüketimi ve Türk mutfafında yumurta konuları üzerinde durdu
|
|
|
|