08-16-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meyan Kökünün Modern Kullanımı
FİTOTERAPİ
MEYAN
(Glycyrrhiza glabra L )
Diğer ismi: Piyan
Bitki: Anadolu ve Akdeniz ülkelerinde yetişir 30-200 cm yükseklikte
çok yıllık bir bitkidir Önce uzun güçlü bir kök oluşur, sonra
yan kökler meydana gelir Sürgünler her yıl yenilenir
Yapraklar 20 cm kadar uzunlukta ve parçalıdır, 5-9
yaprakçıklıdır Yaprak koltuklarında çiçekleri bulunur, yaz
başında açar, açık maviden violeye kadar renk alır Meyvesi 2
cm uzunluğunda kabukludur ve 3-5 adet kahverengi böbrek
şeklinde tohumu vardır Kökü 0,5-2,5 cm çapında, 15-50 cm
uzunluğunda silindirik çubuklar halindedir, dışında kahverengi
bir kabuk bulunur, kabuk soyulduğunda sarı renkli odunsu iç
kısım görülür Kokusu özeldir, tadı önce tatlı sonra acımsıdır
Pancar şekerinden 50 kat daha tatlıdır
ilaç etkili kısm: Soyulmuş veya soyulmamış halde kurutulmuş
kökleri kullanılır Köklerde % 20-25 oranında suda çözünen
maddeler bulunur Bilefliminde; glycyrrhizinin potasyum ve
kalsiyum tuzları, flavonoid, flavon,isoflavon, phytosterol,
cumarin bulunur
Etkisi : Ülserin iyileşmesini hızlandırır, balgamı yumuşatır ve
kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar, kramp gidericidir
Kullanıldığı yerler: Üst solunum yolları enfeksiyonlarında, mide ve
onikiparmak ülserlerinde kullanılır
Kullanılmaması gereken haller: Hamilelikte kullanılmaz Karaciğer
ve böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon ve potasyum
eksikliğinde kullanılmamalıdır
İstenmeyen etkileri: Uzun süre ve fazla miktarda kullanılırsa
potasyum kaybına bağlı olarak yüksek tansiyon, vücutta su
birikmesi (ödem) meydana gelebilir
İlaçlarla uyumsuzluğu: Potasyum kaybı diğer ilaçlarla (Thiazid ve
tuz kaybına yol açan idrar artırıcılar) artar Potasyum kaybı
digitalis glikosidlerin kalbe etkisini artırır
Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 5-15 gr
kurutulmuş kök
Kullanım şekli: Çayı şöyle hazırlanır: ince kıyılmış veya öğütülmüş
1 çay kaşığı meyan kökü bir fincana konur, üzerine 150 ml
kaynar su ilave edilir, 5 dakika demlenir, süzülerek içilir
Günde 3 defa yemeklerden sonra birer fincan çayı içilebilir
Kullanım süresi: 4-6 haftadan daha uzun süreli kullanılmaz, hekim
tavsiyesi ile süre uzatılabilir
Kaynaklar:1- Dr Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005
2- Dr Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005
|
|
|
|