08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
&Quot;Çekirdeksiz Nar&Quot; Yeni Tercih

Gazipaşa tarım ilçe müdürü Aslan: Çekirdeksiz nar Gazipaşa'nın 400 rakım ve üzeri tüm bölgelerinde yetişiyor Ürün geliştirme araştırma sürüyor, nar güzel seçilecek, tatlı ve sulu özellikleriyle çekirdeksiz narı tüketiciler tercih ediyor
Selçuk Uysal - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Temmuz ayında açıklanan havza bazlı üretim ve destekleme programında henüz yer almayan çekirdeksiz nar, Türkiye'de sadece Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetişiyor ve tüketicilerin büyük ilgisini çekiyor
Gazipaşa Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, A A muhabirine yaptığı açıklamada, Gazipaşa'nın 400 rakım ve üzeri tüm bölgelerinde yetişen çekirdeksiz nar üzerinde yapılan geliştirme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi
Çekirdeksiz narın tanıtımı için dört seneden bu yana 21 - 22 Ekim tarihleri arasında ''Geleneksel Nar Festivali'' düzenlediklerini anlatan Aslan, ürünün henüz ihraç edilmediğini, iç piyasanın ihtiyacını karşıladığını ve çekirdeksiz narda son yıllarda iç pazara yönelik üretim artışı yaşandığını söyledi
Aslan, narda hasat dönemine girildiğini belirterek, ''Gazipaşa'da üretilen narın yaklaşık yüzde 80'i çekirdeksiz 1200 dekar alanda yıllık 2 bin ton üretim gerçekleşti'' dedi
Geleneksel Nar Festivalinde bu yıl ilk kez ''Nar Güzeli'' seçileceğini bildiren Aslan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin de festival kapsamında üreticiye nar semineri vereceğini açıkladı
Gelirinin büyük kısmını tarımsal faaliyetlerden sağlayan Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, 12 bin dekar alanda yıllık 45 bin ton üretilen muz lokomotif ürün olarak başı çekiyor, muzu çilek, hıyar ve taze fasulye izliyor
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında açıklanan havza bazlı üretim ve destekleme programına alınan 16 ürün arasında, Gazipaşa'da yüksel rekoltede üretilen muz ve nar bulunmuyor
Gazipaşa Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, tarım ilçesi Gazipaşa'nın birçok ürünün yetişmesine müsait iklimi bulunduğunu söylüyor ve üretimde kapasiteyi arttırmanın, çiftçilerin bir arada hareket etmesi ve örgütlenmeyle mümkün olacağını belirtiyor
ÇEKİRDEKSİZ Mİ?
Çekirdeksiz nar, aslında bir çekirdeğe sahip Ancak bu çekirdek diğer türlerde olduğu gibi sert olmadığından yenirken hissedilmiyor Bu yüzden tüketicilerin çoğu henüz bu nar türünü tanımazken, tanışanlar tercih ediyor Narın diğer türlerden daha tatlı olması da ayrıca tercih sebepleri arasında yer alıyor
Nar, içermiş olduğu antioksidanlar, polifenolik maddeler ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağı Kanser, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi çok sayıda hastalığı önleyici etki gösterdiği biliniyor Gıda, meyve suyu hammaddesi olarak veya ilaç endüstrisinde kullanılıyor
Dünyada üretilen 2 milyon ton narın 106 bin tonu Türkiye'de yetiştiriliyor ve uluslararası piyasalardaki talebe yetişebilmek için sürekli üretim alanlarında artış görülüyor
Türkiye, yılda yaklaşık 10 milyon dolar değerinde nar ihraç ediyor En fazla nar ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, Rusya Federasyonu, Hollanda, Ukrayna ve Yunanistan
Türkiye'de yaygın olarak yetiştiriciliği ve ihracatı yapılan nar çeşidi ise Hicaznar Bu çeşit kırmızı kabuğu, koyu kırmızı daneleri, mayhoş tadıyla Avrupa Ülkelerinde beğeni kazanarak, çok iyi fiyatlarla yıldan yıla artan miktarda ihrac ediliyor Ayrıca bol verimliliği, taşımaya ve muhafazaya uygunluğu ile de üstünlük sağlıyor
Ancak son yıllarda yumuşak çekirdekli, tatlı, koyu kırmızı daneli ve kabuklu, bol sulu ve iri daneli çeşitlere olan taleplerin artmasıyla mevcut çeşitlerle bu taleplerin karşılanamaması nedeniyle, yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı Bu amaçla Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce (BATEM) yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda yukarıda belirtilen özelliklere sahip oldukça verimli ve kaliteli nar çeşitleri geliştirildi
Henüz az miktarda yetiştirilen yumuşak çekirdekli narın üretiminin hızla artması ve tüketicilerin daha çok tercih etmesi bekleniyor
(AA)
|
|
|