Konu
:
Salgın Hastalıklardan Korunmanın Yolları!
Yalnız Mesajı Göster
Salgın Hastalıklardan Korunmanın Yolları!
08-17-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Salgın Hastalıklardan Korunmanın Yolları!
İshal tifo dizanteri ve kolera gibi yaz aylarında sıklıkla görülen hastalıklardan korunmak için nelere dikkat etmelisniz?
Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr
Elif Hakko ishal tifo dizanteri ve kolera gibi yaz aylarında sıklıkla görülen hastalıklardan korunmak için yemeden önce kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarının soyulmasıkabuğu soyulmayanların ise iyice yıkanması gerektiğini belirterek "Çiğ veya az pişmiş et yenmemeli çiğ süt içilmemeli genel temizlik kurallarına uyulmalı yemeklerden önce ve sonra özellikle de tuvaletten sonra eller yıkanmalı ve sineklerden korunulmalıdır" dedi
Hakko yaptığı yazılı açıklamada yazın çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen sorunların başında ishalin geldiğine dikkati çekerek ishal kusma ve bazen de yüksek ateşle ortaya çıkan ve ağız yoluyla bulaşan bazı mikropların gastroenterit denilen hastalıklara neden olduğunu belirtti
Yaz aylarında mikropların daha hızlı çoğaldığını ve birçok tehlikeli hastalığa yol açtığını hatırlatan Hakko "Hastalık risklerini en aza indirmek için doğru beslenmek genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerden korunmak gerekiyor
Mikroplar yaz sıcaklarında hızla üredikçe ve mikrop sayısı arttıkça hastalık yapma riski de yükseliyor" ifadelerine yer verdi
İshal tifo dizanteri ve kolera gibi hastalıklara yol açan mikroplardan korunmak için alınabilecek önlemlere dikkati çeken Hakko şunları kaydetti:
"Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak soyulmayanların ise iyice yıkanarak yenmesi gerekmektedir
Çiğ veya az pişmiş et yenmemeli çiğ süt içilmemeli genel temizlik kurallarına uyulmalı yemeklerden önce ve sonra özellikle de tuvaletten sonra eller yıkanmalı ve sineklerden korunulmalıdır
Fıstık ceviz gibi yağlı gıdalar ile küf toksinleri üreyebilen mısır ve pirinç dikkatli tüketilmelidir
Pastörize edilmemiş süt içilmemeli bu sütten peynir yapılmamalıdır
Patates 30 zehirli türü olan mantar midye istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen bakteri toksinlerinin sebep olduğu hastalıklarla sıklıkla karşılaşıyoruz
Elde hazırlanan ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteden havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuktan vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalıdır
Sütlaç kazandibi muhallebi dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar
Çiğ yumurtadan yapılan mayonez marulsalata maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor
Deniz ve havuz suyunu yutmak mikrop taşıyan sinekler yaz aylarında hastalıklara yol açıyor
"
TENCEREDE PİŞEN ET YEMEKLERİ DAHA GÜVENİLİR
En güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunun altını çizen Hakko ızgaraya kıyasla tencerede pişen et yemekleri ile sebze yemeklerinin ve sarma gibi zeytinyağlı yemeklerin yaz aylarında daha güvenilir olduğunu kaydetti
İshal ve kusmanın sıvı ve elektrolit kaybına sebep olduğunu dile getiren Hakko şu ifadelere yer verdi:
"Ev koşullarında kusma ve mide bulantısı nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitler ağızdan yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor
Hastada kaybedilen sıvı ve elektrolitleri dengelemek için serumla takviye yapıyoruz
Eğer etken bir bakteri söz konusuysa antibiyotik tedavisi yapılıyor
"
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul