08-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Et, Et Ürünleri Ve Beslenmedeki Önemi
ET, genellikle sığır, koyun, kuzu, domuz ve kümes hayvanları gibi çeşitli evcil hayvanlar*dan ve balıktan elde edilen değerli bir besin*dir Fransa'da at eti, Türkiye, Yunanistan ve Jamaika gibi başka bazı ülkelerde keçi eti de yenir Çin'de köpek eti yemek çok yaygındır Bazı ülkelerde ise gelenekler ve din bir ya da birkaç çeşit etin yenmesini yasaklar Hindis*tan'da Hindu dininin yaygın olduğu birçok bölgede inek kutsaldır ve eti yenmez Müslü*manlık ve Musevilik domuz etinin yenmesini yasaklar
İnsanların yabanıl hayvan ve kuşları yemek için yakalamalarına "av" denir Geyik, yaban domuzu, tavşan, sülün ve ormantavuğu av hayvanlarındandır Av hayvanlarından bazı*ları günümüzde özel çiftliklerde yetiştirilmek*tedir Etin besin olarak kullanılmaya başlan*dığı insanlığın ilkçağlarında, tüm etler yabanıl hayvanlardan elde edilirdi Tarihöncesi insan*ları avcılık ve toplayıcılıkla geçinirlerdi Daha sonra, toprağı ekerek ekin yetiştirmeyi ve hayvanları evcilleştirmeyi öğrendiler Hay*vanları evcilleştirme Avrupa'da İÖ 8000 yılla*rında başladı Arkeolojik buluntular, domuz etinin Mısır'da İÖ 3400, Çin'de ise İÖ 2900'de yendiğini gösteriyor
|
|
|