08-17-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyabet Hastalığı Ve Beslenme
Bugüne kadar sizlere karbonhidrat sayım yönteminden bahsetmeye ve detaylarını vermeye çalışmıştım
Artık biraz daha detaya inmek gerekiyor
Karbonhidrat sayım yönteminin amacı biz diyabetliler için çok önemli
Öncelikle şunu bilmemiz lazım İnsan vücudunda şekere dönüşen şeyler;
1- Karbonhidrat içeren besinler (ekmek, tuzlu kurabiye, süt, yoğurt, patates, makarna, pirinç, çorba vb ),
2- Şeker ve şeker içeren besinler (toz şeker, kesme şeker, meyve suyu, şekerli kurabiye, bisküvi, reçel, pekmez, marmelat, şeker, çikolata, dondurma vb )
Karbonhidrat neden şekere dönüşür vücudumuzda? Karbonhidratın kimyasal sembolü ‘C’ dir Şekerin kimyasal formülü ise C6H12O6′dır Bu formülde ‘H’ hidrojeni, ‘O’ ise oksijeni temsil eder Örneğin ekmek yiyiyoruz Ekmeğin içindeki karbonhidratlar yani ‘C’ ler vücudumuza girdiğinde vücudumuzda serbestçe dolaşan hidrojen ve oksijenlerle birleşir ve glükoz yani şeker oluşur Vücudumuzda oksijen ya da hidrojen olmazsa ne olur diye bir soru aklınıza gelebilir Olmaması gibi bir durum yok Çünkü havadan, içtiğimiz sudan aldığımız oksijen ya da hidrojenler var Oluşan şeker de kana karışır ve kan şekerimiz yükselir
Ayrıca şeker ve şeker içeren besinler direkt C6H12O6 yani şeker oldukları için zaten direkt kana karışıp, kan şekerimizi yükseltirler
İşte vücudumuzun bu çalışma prensibi sebebiyle biz diyabetliler eğer yedikleri yiyeceklerin karbonhidrat oranlarını hesaplarlarsa, insülinlerini ona göre yaparlar ve diyet listelerinde kısıtlama olmadan herşeyden yiyebilecek duruma gelebilirler
Ancak yediklerimizin karbonhidrat oranlarını hesaplamak bu konuyu çözdüğümüz anlamına gelmemeli Yiyeceklerin karbonhidrat oranlarını biliyoruz Ama her insan metabolizması da birbirinden farklı Hani herkesin metabolizması farklı diye diyetisyenler kişiye özel diyet listesi hazırlıyorlar ya İşte kilit noktalardan biri de bu
|
|
|