Yalnız Mesajı Göster

Diyabet Hastalığı Ve Beslenme

Eski 08-17-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Diyabet Hastalığı Ve Beslenme

Bir önceki yazımda karbonhidrat sayım yöntemini öğrenme sürecinden bahsetmiştim Ama atladığım bir konuyu belirtmek isterim Nevin Hanım’ın masasında meyve, çorba, makarna, ekmek vb yiyecek ya da içeceklerin 1 porsiyon ölçüsünde plastik maketleri var Mesela bir orta boy elma bana göre küçük, bir başkasına göre büyükçe bir elma olabilir Nevin Hanı masasındaki maketlerden göstererek orta boy, bir kepçe gibi kavramları görsellerle anlattı bana O sebeple artık bana göre orta boy yerine Nevin Hanım’ın gösterdiği orta boya göre hareket etmekteyim

Öncelikle işe Emel Özer’in kitabını ve elektronik tartıyı internetten satın almakla başladım Kitap 15 TL, elektronik tartı ise 25 TL filandı Nevin Hanım’ın verdiği teknik ve görsel bilgileri artık kendim deneyerek hayatıma devam edecektim

Yemek yemeden önce yemeğimi tartıyordum Bu tartma işlemi zamanla bana göz kararı yemek yemeyi sağlayacaktı Tartarken bir porsiyonun aslında ne demek olduğunu görebiliyorsunuz Bana göre bir porsiyon tabak dolusu yemekken, tartıda tarttığım yemek yarım tabak ancak geliyordu O zaman gündelik hayatta bildiklerimizin gerçek olmadığını görerek anlayabiliyordum Bir de çalışan biriyim Dışarda tartı yok Ne yapacaktım? Burada da evdeki deneyimleri kullanmaya ve kendimi denemeye çalışıyordum Göz kararı devreye giriyor ve yemekleri o şekilde seçiyordum iş yerimde Bu sebeple kısa sürede yediklerimi gözümle ölçmeye alıştım

Benim İDF değerim yani insülin duyarlılık faktörüm; 1 ünite insülin kan şekerimi 40 mg / dL düşürüyor Günümüz 24 saat Ve metabolizmamız her saat aynı şekilde çalışmıyor Ki o sebeple Nevin Hanım günlerce bana yediğimi, içtiğimi, yaptığım insülinleri ve kan şekeri değerlerimi yazdırmıştı Bu metabolizma farklılığı sebebiyle de özellikle bazal insülin dozları günün her saatinde vücuduma farklı dozlarda gidiyor pompamdan Bir de gün içerisinde aldığım karbonhidrat miktarlarına göre de yapacağım insülin değişecek Bunun için de pompamda farklı bir ayarlama yapıldı

Alıntı Yaparak Cevapla