08-17-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Akdağ, Tam Günün Gerekçelerini Anlattı
AKDAĞ, TAM GÜNÜN GEREKÇELERİNİ ANLATTI
Tam gün yasasını, Sağlık Komisyonunda savunan Bakan Akdağ, 'Parası olanın muayenehaneden yararlanabildiği bir sistemi hekim seçme özgürlüğü diye lanse etmek ironidir' dedi
Yaklaşık iki yıldır tartışılan 'Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' bir diğer adıyla Tam Gün Yasa Tasarısı, TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı Görüşmelerin ilk gününde Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği ve kamu sendikalarının yanı sıra çeşitli dernek temsilcileri de hazır bulunarak, tasarıya ilişkin görüşlerini açıkladı Komisyon Başkanı Prof Dr Cevdet Erdöl'ün açılış yapmasının ardından, söz alan Sağlık Bakanı Prof Dr Recep Akdağ tasarısının tartışmalı maddelerine açıklık getirecek bir konuşma yaptı Akdağ, Konuyla ilişkilendirilen tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerin ilk gününde, Doktorlara Tam Gün çalışma ile neleri amaçladıklarını şöyle özetledi: 'Vatandaşın finansal riskten korunması, sağlık hizmetlerinde para ödemek mecburiyetinden kurtulması, sağlık kuruluşlarının verimli hale gelmesi' Sağlık Yayıncılık
“Cebinden Para Vermek Memnuniyetsizliğe Sebep Oluyor”
Dönüşümün 7 yılında olduklarına işaret eden Akdağ, bu süre içinde sağlık göstergeleri açısından önemli iyileşmeler sağladıklarını söyledi TÜİK'in hazırladığı verilerin, 2003 yılında yüzde 39 olan vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyetinin, 2008 yılında yüzde 64'e çıktığını belirten Akdağ, bu araştırmalarda 'Sağlık hizmetlerinden niçin memnun değilsiniz?' sorusuna vatandaşların büyük bölümünün, 'Muayenehanelere para ödediğim için' cevabını verdiğine dikkat çekti Akdağ, cebinden para vermesinin, vatandaşın memnuniyetini büyük ölçüde azalttığını da vurguladı
2003 yılında aşırı sağlık harcaması nedeniyle fakirleşen ailelerin oranının binde 15 olduğunu, bu oranın 2006'da binde 7'ye indiğini söyleyen Akdağ, son iki yılda ise bu oranın binde 5'e düştüğünü tahmin ettiklerin belirtti
“Hakkaniyetli Bir Sistem Değil”
Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de katıldığı komisyonda Bakan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Reformu’ndan, OECD’nin 2008 yılı raporunda 'devasa bir reform’ olarak bahsedildiğini söyledi Son 6 yıldır verilen teşvikler sonucunda Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev yapan uzman hekimlerin yüzde 80’nin artık kısmi zamanlı çalışmadıklarını ifade eden Akdağ, verilen bu teşviklerin, yüzde 20’lik hekim grubunun tercihlerini değiştirmediğini kaydetti Buna karşın asıl vahim durumun üniversite hastanelerinde yaşandığını söyleyen Bakan Akdağ, 'Vatandaş çoğu kez özel muayene, işlem, ameliyat adı altında para ödemeye mecbur kalmaktadır Bu hakkaniyetli bir sistem değildir Sosyal güvencem varsa hastaneye gittiğimde rahatça hizmet alabilmeliyim Aksi vatandaşın mağduriyeti anlamına gelir ' şeklinde konuştu
Bakan Akdağ şöyle devam etti: “Bir öğretim üyesi olarak öğle üzeri muayenehaneme gitmek zorunda kalıyorsam veya öğleden sonra öğrencim, asistanım bir taraftayken hastayı özel muayene etmek, özel ameliyat zorunda bırakılıyorsam bu kabul edilebilir değildir Bu, eğitimi ileri derecede bozmaktadır Bir öğretim üyesinin mesaisi muayenehanesinde veya bir özel hasta ile ilgilenerek geçiyorsa burada bir eğitimden, bir araştırmadan söz edilemez '
“Eğitimin Aksayacağı İddiaları Gerçek Dışıdır”
Tasarı hazırlanırken üniversitelerde eğitim ve araştırmanın arızalanacağından bahsedenler olduğunu hatırlatan Akdağ, bugün Sağlık Bakanlığı'nın eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şef ve şef yardımcılarının ek ödemesini teşkil eden bileşenlerin yapılan eğitim araştırmaların kendi kliniğinde oluşturduğu toplam hizmete göre belirlendiğini bildirdi Üniversitelerde de tam zamanlı çalışma sistemine geçildiğinde ek ödemelerin bu şekilde dağıtılacağını belirten Akdağ, profesörler ve doçentlerin sabahtan akşama kadar hasta muayene ederek para kazanabilecekleri ve eğitimin aksayacağı iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi Bugün öğretim üyelerinin kazanabilmek için sadece hasta bakmak durumunda kaldıklarını söyleyen Akdağ, bu çarpık durumun tasarı ile ortadan kaldırılacağını vurguladı Üniversitelerde yanlış sistem uygulanmasının vahim bir durum ortaya çıkmasına yol açtığını anlatan Akdağ, öğretim görevlilerinin kazanç yollarının ya muayenehane ya da özel muayenelere yönlendirildiğini söyledi Bu sistemi ’taşma sendromu’ olarak adlandırdığını belirten Akdağ, üniversite hastanelerinde vatandaşların, çoğu zaman ’özel işlem’ adı altında para ödemek zorunda kaldıklarını da ifade etti
|
|
|