|  08-16-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Çim Kokusunun Kaynağı 
 
              
 Yağmur yağan her yerde topraktan kendi kendine çıkmış çimenler görülebilir
  Bahçe çimi gibi dekoratif ve düzgün yapıda olmasalar da dünyanın dörtte birine yakını çimenlerle kaplıdır  Dünyada tabiatın bu kadar bol bahşettiği başka bir bitki yok gibidir  
 Çimen tabiatta, yerde biten otların genel adıdır
  Yaklaşık 7 bin cinsi vardır  Çimgillere şekerkamışı, bambu, pirinç, buğday, darı ve yulaf da dahildir, yani çimgillerin bir kısmı gıda maddesi olarak tüketilmektedir  
 Zamanımızda çim denilince evlerin bahçelerinde ve spor alanlarında bulunan ve biraz da sosyal statüyü gösteren, ekimi ve bakımı özen isteyen özel bitkiler anlaşılıyor
  Tabiattaki çimler kendi kendilerine büyürler, yağmurla gelişirler ama bahçelerdeki çimleri yeşil tutabilmek için sulamanın yanında boylarını da sık sık kesmek gerekir  Özellikle makine ile kesilen çimlerden etrafa hoş bir koku yayılır  
 Diğer bitkilerde olduğu gibi çimlere de yeşil rengi veren, fotosentez işleminin yapılmasını sağlayan, klorofil denilen pigmentlerdir
  Bitkilerdeki klorofilin moleküler yapısı kandaki hemoglobinin yapısı ile benzerlik taşır  Aradaki fark hemoglobindeki demirin yerine klorofilde magnezyumun bulunmasıdır  
 Bu tip moleküler yapıya sahip elementlerin bir ortak özelliği de hava ile temas ettiklerinde keskin bir koku yaymalarıdır
  Kesilen çimden yayılan kokunun nedeni de açığa çıkan ve hava ile temasa geçen klorofil pigmentleridir   
 | 
	|  |   |